Hoe het kleurenwiel gebruiken (2)

Kleurenwiel voor haarkleuren
 
Vorige pagina
 
Koelte en warmte
 
Een van de gebruikelijke manieren om haarkleuren onder te verdelen is in koele en warme schakeringen. Koele ondertonen zijn diegene die koele basiskleuren hebben: blauwtinten, paarstinten, groentinten (ook grijs genoemd) en worden vaak aangeduid met indicatieve termen zoals “koel”, “koud”, “platina” of “as”.
 
Warme schakeringen zijn diegene met warme basiskleuren: rood, oranje, geel en ze hebben gewoonlijk namen die warmte oproepen of hun kleur in andere bewoordingen weerspiegelen: “kaneelkleurig”, “roodbruin”, “bronskleurig”, “zonovergoten”, “koperen”, “gouden” en soms gewoon “warm”.
 
Wanneer we denken in termen van koelte en warmte ten aanzien van de drie belangrijkste haarkleurclassificaties – blond, bruin en rood – dan is het belangrijk om te onthouden dat blonde en bruine kleuren te vinden zijn in zowel “koele” als “warme” schakeringen, terwijl rode kleuren van nature maar zelden een “koele” ondertoon hebben – en wanneer ze koel zijn, gaat het gewoonlijk niet om natuurlijke tinten, maar eerder om exotische kleuren bedoeld voor modieuze accenten.
 
Blond, bruin en rood
 
We zouden allemaal zeggen dat we blond kunnen herkennen, maar er is een specifieke aanduiding voor het kantelpunt tussen blond en bruin. Kleuren van niveau vijf en erboven (tot niveau tien) worden ingedeeld onder blond (tenzij ze deel uitmaken van de rode familie). Blonde kleuren kunnen dus koel zijn, zoals platinablond en asblond of ze kunnen warm zijn, zoals goudblond.
 
Bruine kleuren starten gewoonlijk wanneer we verdonkeren tot niveau zes en donkerder – helemaal tot zwart. De ondertonen van deze schakeringen kunnen warm zijn (zoals karameltinten of honingbruine kleuren) of koel (zoals bij asbruin en blauwzwart).
 
Rode kleuren bevinden zich over het algemeen in het warme spectrum van het kleurenwiel, maar kunnen vrijwel elk niveau van lichtheid hebben – elke schakering van aardbeienblond tot donkerrood. Rode kleuren kunnen krachtige en bronzen/koperen kopjes zijn zoals Lucille Ball of Carol Burnette of meer ingetogen beroemde roodharigen zoals countryzangeres Naomi Judd en haar dochter-actrice Ashley Judd die donker roodbruin haar heeft.
 
Kaart met haarkleuren en de verschillende kleurniveau's
Foto: Dashapatrenkophotos/Canva
Het gebruik van het kleurenwiel
 
Zien hoe de kleuren langs het wiel liggen, helpt om je hun relatie ten opzichte van elkaar te tonen en geeft advies over hoe om te gaan met mogelijke problemen – evenals hoe die problemen om te beginnen te vermijden. Wanneer je een kleur kiest, kan je het het best houden bij analoge kleuren ten opzichte van je basiskleur.
 
Wil je een andere richting uitgaan met je haarkleur – laten we zeggen dat je roodharig bent en de tint van je rode haren wil afzwakken, dan kan je misschien de kleurencirkel gebruiken om een kleur aan de andere kant van het spectrum te zoeken en die te gebruiken om de kleur te temperen.
 
In het geval van een rode kleur zoals donkerrood zou je een medium asblond of zelfs een medium koel bruin kunnen gebruiken om wat van de rode kleur te neutraliseren. Besef gewoon dat het aanbrengen van een kleur van een donker niveau bovenop een kleur van een donker niveau alleen maar zal leiden tot een verhoogd donker niveau van de kleur, los van de basiskleur.
 
Tot slot: de neutrale tinten
 
Er is één groep kleurbasissen die we hier niet bespreken, aangezien ze eigenlijk geen “kleur” hebben. Ik verwijs naar de haarkleuren met “neutrale” basis. Deze haarkleuren zijn bedoeld voor toepassing op haar waarvan je de basiskleur niet kent, in een poging om ongelukkige kleurreacties tijdens je haarkleurproces te vermijden.
 
Neutrale schakeringen zouden de grafiek van lichtheidsniveau volgen zonder beïnvloed te worden door de basiskleuren zelf. Algemeen gesproken zijn dit de “vangnet” kleuren; de kleuren die je met meer vertrouwen en zonder angst voor slechte kleurresultaten kunt gebruiken.
 
Een kleur met rode basis verhelderen met een neutrale blonde formule zou resulteren in een afgewerkte kleur met rode basis, maar alleen omwille van het feit dat de rode pigmenten van bij de start aanwezig waren. Neutrale kleuren zijn ook geweldig om de haarkleur te verdonkeren zonder zich zorgen te hoeven maken over overbelasting van pigment door het herhalen van de basiskleur in de haarkleurformule.
 
Door Stacy | | ©Kapsels.net

Zie ook: Méér over het kleuren van haar