Het kleuren van je haar (2)

Vrouwen met modieuze haarkleuren
 
Vorige pagina
 
Dankzij deze samenstelling kunnen haarkleuringen een kleur afgeven, maar ook de natuurlijke haarkleur oplichten. Dit is echter geheel afhankelijk van de verhouding van de waterstofperoxide die als ontwikkelaar wordt gebruikt.
 
Als de behandeling geënt is op het alleen kleuren van het haar en geen verdere opbleking, dan zal de stylist gewoonlijk een 2 of 3% peroxide ontwikkelaar gebruiken. Om het haar één tot twee niveaus op te lichten en daarna een kleur toe te voegen, zal een 6% peroxide ontwikkelaar voldoen.
 
Er zijn ook 9% en 12% peroxide ontwikkelaars beschikbaar om het haar nog verder op te lichten. Maar bedenk goed dat een hoger percentage in de peroxide ontwikkelaars ook een zwaardere aanslag op het haar zal zijn. Het verstandigst is om nooit iets sterkers dan de 6% peroxide ontwikkelaar te gebruiken zonder de hulp van een professional die een oogje in het zeil houdt.
 
Zoeken op het internet
 
Als jij een beetje rondneust op het internet, dan zul je niet alleen Nederlandstalige maar ook Engelstalige websites tegenkomen. Met betrekking tot de haarkleuringen is het van belang van het volgende op de hoogte te zijn. Ook al worden soms nagenoeg dezelfde termen gebruikt als in het Nederlands, hebben ze soms toch een andere betekenis. Daarom geef ik je het volgende verklarende woordenlijstje
 
Temporary hair coloring = Uitwasbare tijdelijke haarkleuring (meestal éénmalig)
 
Semi-permanent hair coloring = Tijdelijke haarkleuring (6 tot 8 wasbeurten)
 
Demi-permanent hair coloring = Semi-permanente haarkleuring (8 tot 24 wasbeurten)
 
Permanent hair coloring = Permanente haarkleuring (blijvend tot uitgroei)
 
Ook de aanduidingen voor de eenheden in de peroxide ontwikkelaars zijn anders. Spreken wij van 2%, 3%, 6%,9% en 12% peroxide activator, dan wordt in de Engelstalige teksten meestal gesproken over 7, 10, 20, 30 en 40 volumes. De wetenschappelijke benaming voor waterstof peroxide is H2O2.
 
Dus:
2% waterstof peroxide (activator) = 7 volumes H2O2
3% = 10 volumes
6% = 20 volumes
9% = 30 volumes
12% = 40 volumes
 
©Kapsels.net    Foto: Shutterstock
 
Zie ook: Méér over het kleuren van haar