Een korte kijk op gevlochten haar

Haar met een lange vlecht
Foto: Motortion Films/Shutterstock
De meeste kapsels met vlechten worden typisch gedragen door jonge vrouwen en meisjes jonger dan vijftien. De reden die vaak gegeven wordt door moeders die het haar van hun dochters vlechten, is dat jonge meisjes met lang genoeg haar hun haar op een manier kunnen stylen zodat het er netjes uitziet en tijdens de dagelijkse activiteiten klitvrij blijft.
 
Moeders die bedreven zijn in het vlechten van het haar van hun dochters, waarderen het feit dat ze het haar van hun kind kunnen doen en zich geen zorgen hoeven te maken wanneer het tijd is om naar bed te gaan of te douchen. Ze zullen geen hoofdpijn hebben (vaak letterlijk hoofdpijn voor de dochter) bij het uitkammen van knopen en klitten.
 
Hoe dan ook, of dit nu komt door eeuwenlange sociale overdracht of door een inherent gevoel van esthetiek, veel kapsels met vlechten lijken beter te passen bij jongere vrouwen. Dit kan worden verklaard doordat vlechten vaak als "grappig" of "speels" worden beschouwd, ongeacht hoe "ingewikkeld" het kapsel ook is.
 
Of misschien is het niveau van detail en "ingewikkeldheid" van moderne haarstylingtechnieken zo ver verwijderd van de looks die worden bereikt met vlechten, dat deze oudere technieken in vergelijking onvolwassen lijken. Er zijn echter veel uitzonderingen. Veel eenvoudige, verfijnde looks worden bereikt door vlechten te gebruiken die geschikt zijn voor elke gelegenheid en het gezicht van een vrouw flatteren. Desondanks is de algemene mening dat de meeste kapsels met vlechten er beter uitzien bij jongere vrouwen.
 
Dit was niet steeds het geval.
 
We zijn ons er allemaal van bewust dat kapsels in de loop der tijd zijn veranderd. Dit is een feit dat goed gedocumenteerd is door schilderijen, wandtapijten en andere kunstwerken door de eeuwen heen. Moderne vrouwen hebben het voordeel van veranderde normen en vooruitgang in stylingtechnologieŽn, waardoor ze hun haar op vrijwel elke gewenste manier kunnen dragen. In vroegere tijdperken zien we dat lang haar de norm was voor vrouwen. Kunstwerken uit de middeleeuwen en de renaissance tonen ons veel vrouwen met ingewikkelde vlechten en kapsels, waarbij het haar in de meeste gevallen tot voorbij de heupen reikte.
 
Het moet worden opgemerkt dat deze kapsels niet de norm waren voor de bevolking als geheel. Ingewikkelde kapsels werden niet gedragen door de gemiddelde vrouw, ondanks het feit dat ze veel voorkwamen in portretkunstwerken uit die tijd. We moeten ons realiseren dat in de meeste gevallen alleen een "gewone" vrouw zeer zelden werd afgebeeld in kunstwerken. De meeste kunstenaars werkten in opdracht van rijke kooplieden en edellieden, en deze werken werden meestal gemaakt om een favoriet familielid te vereeuwigen.
 
Hoe haar vlechten
Foto: Alter Photo/Getty Images via Canva
De vrouwen die afgebeeld werden op dergelijke portretten waren leden van rijke families, met talrijke huishoudsters. Veel huishoudsters hadden als taak om de dame te helpen bij het baden, opmaken en aankleden. In vorige eeuwen verliep het leven ook veel langzamer en veel dames van aanzien besteedden uren aan hun uiterlijk en waren op een ingewikkelde manier gekapt voor de vele sociale evenementen waarvoor ze waren uitgenodigd.
 
Daarom werden ingewikkelde en gecompliceerde vlechten dagenlang gecreŽerd en gedragen, wat niet zo vreemd lijkt als je bedenkt dat de kleding van vrouwen uit die tijd doorgaans direct op de dame zelf werd genaaid, met afneembare delen zoals rokken en mouwen die je kon afdoen om te slapen. Vooral in de middeleeuwen waren vlechten in de mode vanwege het feit dat dergelijke kapsels langdurig gedragen konden worden. De benodigde tijd voor het vlechten van het haar, dat vaak erg lang was, werd verkort doordat er dienstmeisjes waren om te helpen.
 
Zoals eerder gezegd dragen vrouwen tegenwoordig hun haar veel korter dan in het verleden. Zelfs de lange kapsels van moderne vrouwen zijn minder dan de helft van de lengte van wat vroeger als "lang" werd beschouwd. Bovendien maken moderne stylingtechnieken en geavanceerde kennis van de chemische en fysische eigenschappen van het haar het mogelijk voor moderne kappers om gevarieerde en aantrekkelijke kapsels te creŽren die lang meegaan, zonder urenlang te hoeven vlechten, draaien en ingewikkelde vlechtpatronen aan te brengen.
 
Daarom zijn de gevlochten kapsels tegenwoordig veel eenvoudiger dan in het verleden. De basisstijltechnieken zoals vlechten worden nu ook doorgegeven aan vrouwen en meisjes voor wie chemische behandelingen en kapsels die veel onderhoud vergen niet geschikt zijn.
 
Onthoud dat wanneer je haar lang genoeg is voor een gevlochten kapsel, je niet bang hoeft te zijn om ervoor te gaan. Deze kapsels kunnen zowel functioneel als flatterend zijn en kunnen je in veel situaties van dienst zijn. Doe je huiswerk en bekijk de vele ingewikkelde kapsels die mogelijk zijn met vlechten en ga ervoor. Je zult aangenaam verrast zijn.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Mťťr over het vlechten van haar