Een korte kijk op gevlochten haar

Haar met een lange vlecht
 
De meeste kapsels met vlechten worden typisch gedragen door jonge vrouwen en meisjes jonger dan vijftien. De reden die vaak gegeven wordt door moeders die hun dochters haar vaak vlechten, is dat jonge meisjes met haar dat lang genoeg is om gevlochten te dragen, hun haar kunnen stylen op zo’n manier dat het er zo lang mogelijk keurig uitziet en klittenvrij blijft tijdens de dagelijkse activiteiten van dochterlief.
 
Moeders die bedreven zijn in het vlechten van hun dochters haar, houden van het feit dat ze het haar van hun kind kunnen doen en zich geen zorgen hoeven te maken wanneer het bed- of badtijd is: ze zullen geen hoofdpijn hebben (voor de dochter vaak letterlijk hoofdpijn) bij het uitkammen van knopen en klitten.
 
Hoe dan ook, komt het nu door eeuwen sociale overdracht of door een inherent gevoel van esthetica, is het zo dat veel kapsels met vlechten beter lijken te passen bij jongere vrouwen. Dit kan te verklaren zijn doordat vlechten “grappig” of “speels” lijken te zijn in veel omstandigheden, hoe “ingewikkeld” het kapsel ook is.
 
Of misschien is het niveau van detail en “ingewikkeldheid” van moderne haarstylingtechnieken zo ver verwijderd van de looks bekomen door vlechten dat deze oudere technieken in vergelijking onvolwassen lijken. Er zijn veel uitzonderingen. Veel eenvoudige, gekunstelde looks worden bekomen door vlechten te gebruiken die bij elke gelegenheid passen en het gezicht van een vrouw flatteren. En desondanks is de mening dat de meeste kapsels met vlechten er beter uitzien bij jongere vrouwen haast universeel.
 
Dit was niet steeds het geval.
 
We zijn ons allen bewust van het feit dat kapsels veranderd zijn in de loop der tijden. Dat is een feit dat goed gedocumenteerd is door schilderijen, wandtapijten en andere kunstwerken in de loop der eeuwen. Moderne vrouwen hebben het voordeel van veranderde zeden en vooruitgang in stylingtechnologieën die hen toelaten om hun haar in volle vrijheid haast op elke gewenste manier te dragen. In vroegere tijdperken zien we dat lang haar de gewoonte was voor vrouwen. Kunstwerken uit de middeleeuwen en de renaissance tonen ons veel vrouwen die hun haar in ingewikkelde vlechten en kapsels droegen, met haar dat reikte tot voorbij de heupen in de meeste gevallen.
 
Er moet opgemerkt worden dat deze kapsels niet de norm weerspiegelden onder de bevolking. Ingewikkelde kapsels werden niet gevonden bij de gemiddelde vrouw, ondanks het feit dat deze kapsels alomtegenwoordig zijn in portretkunstwerken uit deze periodes. Wij, de kijkers, moeten weten dat slechts in erg zeldzame gevallen een “gewone” vrouw werd afgebeeld op een kunstwerk. De meeste artiesten maakten hun werken in opdracht van rijke kooplui en edellieden en deze werken werden meestal gemaakt om een favoriet familielid te vereeuwigen.
 
De vrouwen die je aantreft op zo’n portretten waren leden van rijke families, met heel wat huishoudsters. Vele huishoudsters hadden als enige taak de dame te helpen bij het baden, opmaken en aankleden. In de vorige eeuwen was het leefritme ook veel trager en veel dames met aanzien spendeerden uren aan hun opmaak en waren op een ingewikkelde manier gekapt voor de vele sociale evenementen waarop ze uitgenodigd waren.
 
Daarom werden ingewikkelde en gecompliceerde vlechten dagen na elkaar gecreëerd en gedragen, wat niet zo ongewoon lijkt wanneer je bedenkt dat vrouwenkledij uit die tijd gewoonlijk direct op de dame genaaid werd met afneembare delen zoals rokken en mouwen die je dan kon afdoen om te slapen. Vooral in de middeleeuwen waren vlechten in de mode omwille van het feit dat zo’n kapsels lang konden gedragen worden. De hoeveelheid vereiste tijd voor het vlechten van het haar dat vaak heel erg lang was, werd verminderd als je rekening houdt dat er diensters waren om te helpen.
 
Zoals vroeger reeds gezegd dragen vrouwen tegenwoordig hun haar veel korter dan in het verleden. Zelfs de lange kapsels van de moderne vrouw zijn minder dan de helft in lengte dan wat in het verleden als “lang” beschouwd werd. Verder zijn er de moderne stylingtechnieken en de gevorderde kennis van de chemische en fysische eigenschappen van het haar die toelaten dat moderne kappers gevarieerde en aantrekkelijke kapsels kunnen creëren die standhouden zonder uren te vlechten, te draaien en het haar te binden in ingewikkelde vlechtpatronen.
 
Daarom zijn de gevlochten kapsels tegenwoordig veel eenvoudiger dan in het verleden. De basisstylingtechnieken zoals vlechten worden nu ook doorgeschoven naar vrouwen en meisjes voor wie chemische toepassingen en kapsels die veel onderhoud vragen niet geschikt zijn.
 
Denk er juist aan dat wanneer je haar lang genoeg is voor een gevlochten kapsel, je niet bang moet zijn om ervoor te gaan. Deze kapsels kunnen zowel functioneel als flatterend zijn en kunnen je van dienst zijn in heel wat situaties. Maak je huiswerk en bekijk de vele ingewikkelde kapsels beschikbaar in vlechten en ga ervoor. Je zal aangenaam verrast zijn.
 
©Kapsels.net
Foto: Motortion Films/Shutterstock
 
Zie ook: Méér over het vlechten van haar