Slap en sluik haar

Sluik en slap haar
Foto: Shutterstock
Vraag: Wanneer ik mijn haar ’s avonds was, dan ziet het er de volgende ochtend steeds slap, sluik en plat uit. Wat doe ik verkeerd? Moet ik een andere shampoo of conditioner gebruiken? Mijn haar is lang en ik laat het altijd aan de lucht drogen om beschadiging door warmtestyling te vermijden.
 
Antwoord: Ik veronderstel dat u naar bed gaat met nat, of minstens iets vochtig haar. Het probleem hiermee is dat het haar droogt terwijl het gewicht van uw hoofd de wortels en de rest van uw haarstructuur plat tegen uw hoofdhuid, gezicht enz… duwt. In de eerste plaats wordt de plaats waar het haarvolume zou moeten ontstaan – de wortel – platgedrukt. Dus ziet uw haar er automatisch slap en tegen de hoofdhuid geduwd uit.
 
Warmtestyling kan inderdaad misschien uw haar beschadigen, maar door het gebruik van de juiste producten, stylinghulpjes en technieken kunt u volume en glans aan de haarschacht geven, waardoor het haar glanzend, gezond en mooi oogt. Wanneer u bijvoorbeeld een tegen warmte beschermend product aanbrengt op het haar en het haar gaat straightenen met een stijltang, dan sluit en verzegelt u eigenlijk de cuticula (schubbenlaag) van de haarstructuur, wat het haar die mooie glans en vitale look geeft. Maar wanneer u naar bed gaat met nat haar, dan zal de cuticula zich niet sluiten en kan het haar in de verkeerde richting geduwd worden.
 
Nog iets om in gedachten te houden is dat de haarfollikel voortdurend natuurlijke oliën produceert om de structuur van het haar mee te bedekken. Wanneer u dus ’s morgens wakker wordt, dan is uw haar 8 à 12 uur daarvoor gewassen. Gedurende deze tijd heeft de haarfollikel zonder ophouden talg geproduceerd om de haarlok te bedekken en zo voor gezond haar te zorgen. Maar de waterpartikels vermengen zich met de olieachtige substantie, wat het geheel vloeibaarder maakt en makkelijker te verdelen maakt tussen de haarlokken en langs de lengte van het haar. De waterpartikels verdunnen eveneens de olie, dus oogt het haar dof en zwaar. Het extra gewicht van deze verdeelde olie draagt bij tot het platte en slappe voorkomen van het haar.
 
Er bestaan shampoos en conditioners om plat en futloos haar te bestrijden. Bij de meeste zal “extra volume” of “voor lang, dof, futloos lang haar” staan op de verpakking. Maar deze producten zullen waarschijnlijk in uw geval niet helpen, want ik denk niet dat uw haar het probleem is, maar wel het feit dat u met nat haar gaat slapen.
 
Probeer eerder uw haar te föhnen voor u gaat slapen en doe een kleine hoeveelheid gladmakende lotion op basis van silicone op het haar om de cuticula te sluiten en elementen zoals vocht enz… af te sluiten. Wilt u echt geen föhn gebruiken, laat het haar dan 100% aan de lucht drogen vooraleer u naar bed gaat en doe daarna ook een klein beetje gladmakende lotion op basis van silicone op uw haar. Uw haar zal er nog steeds plat uitzien omwille van het gewicht van uw hoofd dat rechtstreeks op uw wortels rust tijdens de nacht, maar het zou meer moeten glanzen en er minstens gezonder moeten uitzien.
 
De meest heilzame methode zou moeten zijn dat u uw haar ’s morgens gaat stylen, wanneer het 100% zuiver is. Het volume en de glans van het haar kunnen nog steeds gemanipuleerd worden door het haar te föhnen met behulp van een dikke borstel en door het af te werken met een stijltang. Beschadiging door warmte is een echt probleem, maar als u de juiste producten en technieken gebruikt, dan is het makkelijk om elke dag mooi gezond en glanzend lang haar te hebben.
 
©Kapsels.net
 
Lees ook: Waarom is regen zo’n ramp voor het haar van een vrouw?