Rood haar en blozen

Vrouwen met rood haar
Foto: Depositphotos
Vraag: Waarom blozen mensen met rood haar zo makkelijk?
 
Antwoord: Het antwoord op deze vraag kan erg ingewikkeld zijn, dus zal ik het zo eenvoudig en toch informatief mogelijk houden.
 
Eerst en vooral ontdekten wetenschappers in de jaren 90 dat rood haar eigenlijk veroorzaakt wordt door een genmutatie van de melanocortine 1 receptor (MC1R). Dit is ÚÚn van de fundamentele prote´nen die huid- en haarkleur bepalen. Rood haar is de meest zeldzame haarkleur, want slecht 2% van de bevolking in de VS heeft van nature rood haar. Het hoogste aantal natuurlijke roodharigen kan gevonden worden in Schotland en Ierland, waar ze respectievelijk 13% en 10% van de bevolking uitmaken.
 
Roodharigen zijn zo zeldzaam omdat een dubbel exemplaar van dit gen nodig is om een baby met rood haar te produceren. Dit betekent dus dat de vader Ún de moeder van de nakomeling het MC1R gen moeten dragen.
 
Zoals ik al zei is MC1R ÚÚn van de fundamentele prote´nen die huid- en haarkleur bepalen. Roodharigen hebben een erg lichte huid, die makkelijk kan verbranden omdat er minder melatonine pigment aanwezig is.
 
Blozen is louter een deel van het oorzaak- en gevolgproces in omstandigheden waarbij een emotionele prikkel, zoals verlegenheid, betrokken is. Wanneer iemand bijvoorbeeld verlegen is, dan kan het individuele sympathische zenuwstelsel ervoor zorgen dat de bloedvaten erg opengaan en zo de huid met bloed overstelpen en dat daaruit een rood worden van het gezicht voortkomt.
 
Een fysiologische samenstelling van een roodharige veroorzaakt dus niet dat die persoon makkelijker of vaker bloost dan iemand anders. Het is enkel meer zichtbaar wanneer een roodharige persoon bloost omwille van het overdreven kleurverschil tussen een lichte huidskleur en het rood worden van het gezicht.
 
Om het eenvoudig te stellen: wanneer iemand die gebruind is of een donkerdere huidskleur heeft, gaat blozen, dan merkt u dit niet echt. Blozen is ook het effect van emotionele stimulatie. Iemand die makkelijk bloost, is steeds op zijn hoede voor een situatie waarin hij of zij in verlegenheid komt. Dit is contraproductief, want het betekent dat u emotioneel makkelijker opgewonden geraakt, wat op zijn beurt ervoor zorgt dat u sneller en intenser gaat blozen dan iemand anders zou doen bij dezelfde reactie.
 
Nog maar eens, eenvoudig gesteld, iemand die bang is om erg te blozen, zal effectief makkelijker en intenser blozen dan iemand anders.
 
Als dit voor u een bron is van een acuut probleem of ongelukkig gevoel, dan bestaan er psychologische behandelingen. Ook geneesmiddelen kunnen helpen om uw blozen onder controle te houden, vooral wanneer u erg gevoelig of vatbaar voor emotionele stress bent. Maar de meeste mensen vinden blozen sympathiek en charmant, dus als het u niet echt hindert, beschouw het dan als een onaangenaam, maar zegenrijk iets.
 
©Kapsels.net
 
Lees ook:
 
Erfelijke haarkleur
 
Psychologie van haarkleuren