Redenen voor haarverlies

Handdoek rond het hoofd gewikkeld
Foto: B-D-S Piotr Marcinski/Shutterstock
Vraag: Mijn ma wordt kaal. Ze draagt een handdoek rond haar hoofd tot haar haar droog is. Kan dit een oorzaak zijn? En ze gebruikt ook veel haarlak: kan dit iets te maken hebben met haar haarverlies?
 
Antwoord: Het enige realistische antwoord op deze vraag is: ja, dit is mogelijk, maar erg onwaarschijnlijk. En als het gebruik van een handdoek om vocht weg te deppen of overmatig gebruik van haarlak de oorzaken waren van haar haarverlies, dan zou ze zeker irritatie op de hoofdhuid ervaren hebben veroorzaakt door deze twee factoren.
 
Wanneer het haar abnormaal wordt afgescheiden, dan komt dit gewoonlijk door iets dat in de hoofdhuid/follikels gebeurt onder het huidoppervlak. Er zijn veel factoren die kunnen resulteren in haarverlies, gaande van arme voeding, ziekte, geneesmiddelen, hormonaal onevenwicht en overgevoeligheid tot omgevingsfactoren en erfelijke factoren.
 
Het gebruik van een handdoek, als een tulband rond het haar gewikkeld, om het teveel aan vocht te absorberen, is een gevestigde en aanbevolen methode om het haar op een zachte manier te drogen, om veel beschadiging te vermijden dus. Als dit resulteerde in haarverlies, dan zou dit zeker wat merkbare irritatie bij de hoofdhuid veroorzaakt hebben. Hetzelfde geldt voor het gebruik van haarlak.
 
Overmatig gebruik van haarlak wordt wel in verband gebracht met haarbreuk, omdat haarlak vaak ingrediŽnten bevat die de haarschacht uitdrogen en broos maken. Maar de enige gevallen van haarverlies gelinkt aan het gebruik van haarlak, zijn een resultaat van allergische reacties of overgevoeligheid van de hoofdhuid aan ingrediŽnten in de haarlak.
 
Uw ma kan het best met haar dokter praten om te zien of hij een oorzaak kan vinden voor haar haarverlies. Behalve wanneer het gaat om iets erfelijks, is er waarschijnlijk wel een behandeling mogelijk. Heeft ze pijn of irritatie ervaren door het gebruik van stylingproducten, dan moet ze die producten zeker aan de kant schuiven en met haar dokter bespreken welke de beste manieren zijn om de geÔrriteerde huid te behandelen.
 
Ik wens u en haar het allerbeste.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Mťťr over haarverlies