U bent hier:   Home  ›  Vragen over Haar  ›  Vragen over Haargroei  › 
kapsels Kapsels.net
Haar, Kapsels & Mode
 
pixel
pixel


 
Kapsels proberen

 
pixel pixel
pixel
pixel

De vormen van haar

Vraag: Ik werd lichtblond geboren. Door de jaren heen werd ik vuilblond, met wat rode, bruine en zwarte tinten. De zwarte haartjes zijn allen zigzag gevormd en zij zijn steeds diegene die rechtstaan. Zo begon ik ze op te merken. Ik trok er op een dag ééntje uit en merkte dat het plat als plakband is. Hoort een haartje niet rond te zijn?
 
Antwoord: De haren op uw hoofd kunnen eigenlijk een aantal vormen hebben. Microscopisch onderzoek heeft aangetoond dat de haren rond, ovaal, plat en zelfs driehoekig kunnen zijn en ook nog veel varianten op deze vormen kunnen hebben. Natuurlijk hebben de verschillende golfpatronen een aantal vormen die ermee in verband staan. Hieronder een overzicht:
 
- Recht haar heeft de neiging om rond te zijn.
 
- Golvend haar is gewoonlijk ovaal.
 
- Erg krullend haar en kroeshaar zijn erg ovaal (breder dan dik, zelfs lijkend op plat) en kunnen variëren in vorm en dikte langs de lengte.
 
Natuurlijk beseffen de meeste mensen niet dat elke individuele haarfollikel een totaal verschillend type haar dan de haren rondom kan produceren. De follikels handelen onafhankelijk van elkaar. Daarom is het ook moeilijk om een natuurlijk uitziende haarkleur te bekomen met kunstmatige middelen. Wanneer elke follikel een lichtjes verschillende kleurtint kan creëren, dan is het algemene voorkomen duidelijk helderder en dimensionaler dan elk kunstmatig kleursysteem kan produceren.
 
Deze onafhankelijkheid van de follikels zorgt er ook voor dat het haar gradueel verandert naarmate we verouderen. Als alle follikels zich op dezelfde manier zouden gedragen, dan zou u bij het grijs worden plots een volledig hoofd met grijze haren hebben. En bij het kaal worden zou u plots geen enkel haar meer hebben.
 
We weten ook dat haar groeit in fases – met groeifase, rustfase en afwerpfase – dus beeldt u zich eens in dat u om de paar jaar een bepaalde fase doormaakt: haar dat plots uitvalt en daarna opnieuw begint te groeien.
 
Het feit dat de follikels onafhankelijk opereren is dus in dit opzicht een goede zaak. Zo kunnen we ons aanpassen aan de stapsgewijze veranderingen en kunnen we mogelijke problemen zoals haarverlies identificeren voordat de schade té uitgesproken is.
 
Haar vragen & antwoorden
 


 
 

 
 

 
pixel
pixel
  Home        Linken        Virtuele Kapsels        Kapsels        Vraag en Antwoord        Knipcursus        Site Map        Privacy        Disclaimer         Contact