Lossere krullen

Haar met krullen
Foto: Sergey Zapotylok/Shutterstock
Vraag: Ik heb dik, ruw, kroezend, krullend haar. Ik gebruik product. Een dame in het kapsalon zei dat ik sterke krullen heb, het blijven zelfs krulletjes onder de douche en wanneer het echt nat is. Ik vroeg me af om mijn krullen losser zouden worden wanneer ik mijn haar zou laten groeien.
 
Antwoord: Afhankelijk van hoe lang u uw haar laat groeien (en van de exacte sterkte van de krullen) zult u zien dat de krullen beginnen “uit te rekken” omwille van het gewicht van het haar. De krullen zullen langer worden bij de hoofdhuid en compacter bij de haarpunten, waar er minder lengte is om aan de krullen te trekken.
 
Een goed voorbeeld van hoe dit werkt, is kijken naar verschillende lengtes van cadeaulint. Neemt u drie verschillende lengtes – bijvoorbeeld 20, 40 en 60 cm – dan kunt u zien hoe de lengte een invloed heeft op de krul. Krul het lint en kijk er dan naar, eerst plat op tafel en daarna opgehouden aan één kant.
 
Wanneer er geen gewicht uitgeoefend wordt op de linten, zien ze er gelijk gekruld uit, maar eens u hen omhooghoudt, zal het gewicht ervoor zorgen dat de krul uitrekt. Hoeveel precies bij haar hangt af van de sterkte van de krullen en van de textuur en lengte van het haar.
 
De krullen van het lint van 20 cm zullen niet langer worden, maar de krullen van de linten van 40 en 60 cm zullen duidelijk méér gaan uitrekken bij het punt waar ze vastgehouden worden (en zullen compacter worden naar onder toe). Dit illustreert het effect van gewicht van het lint op de krullen. Het gewicht van het haar heeft hetzelfde effect op de aanwezige krullen.
 
U kunt dit effect lichter verminderen door een uitdunschaar te gebruiken om wat afwisseling in lengte aan te brengen zonder dat het haar daarom in laagjes geknipt wordt. Het uitdunnen zal toelaten dat de ingekorte haartjes méér krul behouden bij de hoofdhuid en zal voor een meer gelijkmatige volumeverdeling van het haar zorgen. Naast het uitdunnen kunt u met goede stylingproducten (gels en mousses) en gladmakende serums zorgen dat de krullen glad en glanzend blijven.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér over krullend haar