Kale hoofden en lichaamshaar

Kale man
 
Vraag: Waarom hebben mannen met veel lichaamshaar kale knikkers?
 
Antwoord: Dit is eigenlijk een misverstand. De aanwezigheid van lichaamshaar hoeft niet noodzakelijk samen te gaan met een kaal hoofd. Ik ken mannelijke klanten die weinig tot geen lichaamshaar hebben en toch volledig kaal zijn. Ik ken evenveel mannen met een kop vol dik, weelderig haar, die er op hun lichaam ook uitzien net als een gorilla. En ik ken veel mannen die tussenin zitten.
 
Er bestaan studies die zeggen dat sommige types van haarverlies op het hoofd verband houden met het testosterongehalte (in de vorm van dihydrotestosteron), samen met genetische factoren. Ditzelfde dihydrotestosteron is verantwoordelijk voor de productie van lichaamshaar en gezichtshaar. Onlangs las ik een artikel van Dr. Harvey B. Simon in Newsweek (Men’s Health) waarin het volgende stond:
 
“ De schedelhuid van een man is bedekt met ongeveer 100 000 haarfollikels, die voortdurende cycli van groei, rust en occasionele dood doormaken. Normaal gezien verliest de schedelhuid ruwweg 100 haren per dag en ontstaan er 100 nieuwe. Maar het sekshormoon testosteron kan dit evenwicht verstoren. Testosteron – onder de vorm van DHT of dihydrotestosteron – stimuleert haargroei op het gezicht en lichaam. Maar bij mannen die een bepaald gen dragen, zorgt datzelfde hormoon ervoor dat hun hoofd kaal wordt, terwijl hun oren, neus en schouders dus méér haar produceren.”
 
Niet alle mannen met een kale knikker zullen veel lichaamshaar hebben en niet alle mannen met veel haar op hun hoofd zullen een glad lichaam hebben. Er zijn heel wat genetische factoren die een rol spelen met hormoonniveaus om een breed gamma van lichaam/hoofd haarcombinaties te creëren.
 
Zie ook: Haargroei in neus en oren van oudere mannen