Meer haargroei in oor en neus

Oude man met haar in de neus
Foto: Steve Heap/Shutterstock
Vraag: Hoe komt het dat oudere mannen kaal worden op hun hoofd, maar méér haar in hun neus en oren krijgen?
 
Antwoord: Algemeen wordt aangenomen dat de vergrote haargroei in neus en oren bij ouder wordende mannen dezelfde oorzaak heeft als de mannelijke kaalheid, namelijk het niveau van dihydrotestosteron.
 
Dit hormoon, dat het haar bij de hoofdhuid dunner doet worden en doet uitvallen, zorgt er eveneens voor dat sommige vellushaartjes die van nature aanwezig zijn in neus en oren donkerder, langer en ruwer gaan groeien.
 
Het hormoon beïnvloedt traditioneel haarfollikels die gevoelig zijn voor het hormoon en daardoor wordt algemeen geloofd dat deze haargroei minstens genetisch bepaald is. Het niveau van dihydrotestosteron en de gevoeligheid zijn namelijk beide genetische factoren die de haren in neus en oren bij ouder wordende mannen treffen.
 
De verschillende reacties binnen de verschillende haarfollikels houden verband met de manier waarop mannen secundaire seksuele kenmerken ontwikkelen (wat gewoonlijk geleid wordt door de hormoonniveaus in het lichaam). Een vaak voorkomende eigenschap is donkerder, ruwer lichaamshaar.
 
Terwijl testosteron dus kan resulteren in haarverlies op het hoofd, kan dit het haar op andere plaatsen van het lichaam langer en ruwer maken.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Is het ok om neushaar te verwijderen?