Haar met highlights en lichtinval

Haarkleuren en highlights
 
Vraag: Waarom ziet mijn haar met highlights erin er verschillend uit in elke kamer van mijn huis? Zelfs verschillende momenten in de loop van de dag lijken een kleurverschil te maken. Vooral onder fluorescerend licht ziet mijn haar er geel en koperachtig uit.
 
Bij één raam van mijn huis, in de vroege ochtend, aan de westkant, hou ik van mijn haar! De rest van de tijd haat ik het! Nog een vraagje: ogen kleuren uit het kapsalon anders – onder fluorescerend licht – dan kleuren uit de supermarkt?

 
Antwoord: Alle haar reflecteert licht. Haar met highlights (vooral lichte tot erg lichte highlights) reflecteert de overheersende kleur die erop schijnt op een bepaald moment.
 
Fluorescerend licht heeft de neiging om een crèmekleurige, bijna gele kleurondertoon te hebben, wat resulteert in een scherpe, haast koperachtige reflectie op blond haar of haar met highlights. Wanneer er dus een kleur met gele of oranje basis schijnt op uw haar, dan zal uw haar deze kleur reflecteren en geel of koperkleurig lijken. U zult deze theorie het best kunnen testen door naar uw haar te kijken in verschillende lichtomgevingen.
 
Onder blauw of koel wit licht zal uw haar meer asblond lijken. Bij warmer licht op basis van geel zal uw haar een warmere honing- tot koperkleur reflecteren. De beste manier om te zien hoe uw haar met highlights er eigenlijk uitziet, is met een spiegel buitengaan in het natuurlijke zonlicht.
 
U kunt de effecten van licht op basis van geel op uw haar niet veranderen, maar er zijn methodes die u kunt volgen om deze effecten te counteren. Ga naar de kapper en vraag naar een sterke askleurige toner om aan te brengen op uw highlights. Zo zou elke warme tint (geel of licht oranje) moeten geneutraliseerd zijn in uw blonde highlights. Probeer dit niet op uw ééntje te doen, want ervaring en deskundigheid zijn nodig om de correcte toner te kiezen.
 
Het is ook mogelijk dat de donkerdere kleuren of de basiskleur van uw haar met een warme ondertoon, die uw highlights neutraliseert, uw haren koperkleurig doen lijken. Dit probleem kunt u best ook laten oplossen door uw kapper, want het proces is uiterst technisch.
 
Als u een volledig blonde kleur wilt (blond zonder highlights dus), dan kunt u dit in principe thuis doen. Maar ik raad dit niet aan, want het is nog steeds een technische kwestie. U moet dan een kleuring kopen waarop duidelijk staat “as” of “koele tonen” of “ijsblond”. Dit is belangrijk, want asblonde of koele blonde haarkleuren hebben een blauwe of paarse ondertoon om koperkleur te bestrijden.
 
Professionele kleuringen verschillend in die zin van kleuringen uit de supermarkt dat de professionele salonkleuren vermengd worden door de kapper om te passen bij uw huidskleur en haarstijl. In uw voorbeeld zou de kapper exact weten welke kleur, tint en ondertonen hij in verhouding moet vermengen om koperkleur of geelachtig effect te bestrijden. Salonkleuren zijn ook minder beschadigend en hard voor de haarschacht. Ze zijn namelijk duurder.
 
Er is heel wat wetenschappelijk onderzoek naar het uitvinden en verbeteren van huidige haarkleuringsproducten om minder beschadigend en efficiënter te zijn voor het haar. Deze research en de testprocedures doen duidelijk de prijs van professionele producten stijgen in vergelijking met supermarktproducten. Salonproducten zijn dus duurder. Maar uw kansen om uw haar te beschadigen in plaats van te herstellen zijn veel groter wanneer u zelf aan de slag gaat.
 
©Kapsels.net     Foto: Depositphotos
 
Zie ook: Hoe haar kleuren