Haarverf, hormonale schommelingen en haarverlies

Meisje met zwart geverfd haar
 
Vraag: Ik ben 17 jaar en mijn haar is van nature licht goudbruin met mèches. Het is nu reeds twee jaar zwart geverfd en het is nu al één jaar dat ik veel haar verlies, vooral wanneer ik een bad of een douche neem. Er zijn mensen die zeggen dat dit komt door de zwarte verf. Ik verf mijn haar niet overdreven veel; hoogstens één keer per maand en gewoonlijk om de 2 à 3 maanden.
 
Ik ben nu 6 maanden gestopt met het verven van mijn haar en het lijkt nog steeds uit te vallen, maar het ziet er wel relatief gezond en glanzend uit. Mijn ouders zeggen dat het misschien te maken heeft met hormonale schommelingen, want tegenwoordig heb ik veel last van acné. Ik overweeg om terug te gaan naar mijn natuurlijke kleur, maar ik wil mijn haar niet beschadigingen met bleekmiddel, anders valt het misschien nog méér uit. Welk mild middel zou ik kunnen gebruiken om mijn kleur tamelijk snel terug te hebben?

 
Antwoord: Bij haarverf die voldoende irritatie veroorzaakt dat dit resulteert in haarverlies, moet u die irritatie eigenlijk wel al merken tijdens het aanbrengen. U vermeldt niet om welk type haarverf het gaat, maar het is mogelijk dat, afhankelijk van de samenstelling van de verf, uw haarverlies het resultaat is van een reactie op de kleuring of iets in de verf.
 
Ik moet eveneens zeggen dat uw ouders wel eens zouden kunnen gelijk hebben; hormonale schommelingen kunnen resulteren in haarverlies. In beide gevallen kunnen de haarfollikels beïnvloed zijn, waardoor de haren overgaan van de groeifase naar de afwerpfase. Vooral bij hormonale schommelingen merkt u het haarverlies pas na enkele maanden. Dit is ook het geval wanneer haarfollikels reageren op chemicaliën die aangebracht werden op het haar.
 
Stoppen met het haar te verven, is waarschijnlijk een goed idee. Als dit inderdaad de oorzaak van het probleem is, dan zult u dit geëlimineerd hebben. Als het haarverlies echter hormonaal is en deel uitmaakt van uw normale ontwikkeling als adolescent, dan zult u misschien geen terugkeer van haar tot het normale niveau van dichtheid zien tot maanden nadat uw lichaam het volwassen evenwicht gevonden heeft. Zelfs dan zult u misschien nooit dezelfde dichtheid van haar hebben als in uw vroegere tienerjaren.
 
Ik moet er wel bij vertellen dat al mijn advies en al mijn info hier gebaseerd zijn op voorbeelden uit mijn praktijk en onderzoek. Gaat uw haar verder uitdunnen, dan gaat u best naar uw huisdokter of naar een dermatoloog. Die zal misschien de oorzaak van uw haarverlies kunnen achterhalen en hopelijk behandelen. Ik ben geen medisch professional en niet gekwalificeerd om u medisch advies te geven.
 
Ik ben gekwalificeerd om esthetisch advies te geven. Wat de esthetische vraag betreft over het verhelderen van uw geverfde haar naar zijn originele kleur, moet ik u ontgoochelen. Permanente haarkleur dringt in de haarschacht en zet kleurmoleculen af in de haarstructuur. U kunt zomaar niet een verhelderend middel nemen en de kleur verwijderen zonder de natuurlijke haarkleur ook te verwijderen.
 
Er bestaan producten om de semi- en demi-permanente kleuren uit het haar te verwijderen en de natuurlijke kleur te behouden, maar de producten om permanente haarverf te verwijderen, nemen tegelijk ook de natuurlijke kleur weg. De meeste mensen die deze producten gebruikt hebben, zeggen dat ze een beigeachtige, doffe kleur overhielden, die dan opnieuw moest geverfd worden om er natuurlijk uit te zien.
 
Ik zou het volgende doen. Ofwel naar een kapsalon gaan om uw haar te laten verven in een kleur die lijkt op uw natuurlijke tint, ofwel een tijdelijke haarkleur gebruiken om de zwarte look te behouden terwijl uw natuurlijke kleur uitgroeit. Uw haar thuis proberen te verhelderen, is niet aanbevolen in uw geval, omdat de beginkleur zwart is: dit kan onvoorspelbare resultaten hebben, afhankelijk van de basistint van de zwarte verf. Het is veel beter om professionele dienstverlening te krijgen in uw geval.
 
©Kapsels.net
Foto: Lena Pan/Shutterstock
 
Zie ook: Méér over haarverlies