Tweelingen en haarkleuren

Tweelingen en hun haarkleur
Foto: Depositphotos
Vraag: Kunnen tweelingen een verschillende haarkleur hebben?
 
Antwoord: Ja, tweelingen kunnen verschillende haarkleuren hebben, al hangt dat volledig af van het type tweeling. Om dit te begrijpen waarom, moeten we een kijkje nemen in de wereld van genetica en de biologie van tweelingen.
 
Wanneer mensen aan tweelingen denken, stellen ze zich vaak identieke tweelingen voor: twee kinderen die sprekend op elkaar lijken. Maar er bestaan twee heel verschillende soorten tweelingen, elk met een eigen genetische basis die bepaalt of ze bijvoorbeeld dezelfde haarkleur zullen hebben.unnen verschillende haarkleuren hebben, al hangt dat volledig af van het type tweeling. Om dit te begrijpen waarom, moeten we een kijkje nemen in de wereld van genetica en de biologie van tweelingen.
 
Eeneiige tweelingen en haarkleur
 
Eeneiige tweelingen ontstaan uit één bevruchte eicel die zich in een vroeg stadium van de zwangerschap in tweeën splitst. Omdat ze uit dezelfde eicel en zaadcel komen, delen deze tweelingen vrijwel exact hetzelfde DNA. Je kunt ze dus als natuurlijke klonen van elkaar beschouwen.
 
Door deze gedeelde genetische blauwdruk worden eeneiige tweelingen geboren met dezelfde natuurlijke haarkleur. Hun genen bevatten dezelfde instructies voor het aanmaken van melanine, het pigment dat de kleur van het haar bepaalt. Of ze nu blond, bruin, rood of zwart haar hebben - de kleur is bij geboorte in principe gelijk.
 
Toch betekent dit niet dat hun haar er altijd precies hetzelfde zal blijven uitzien. Omgevingsfactoren kunnen voor subtiele verschillen zorgen. Blootstelling aan zonlicht is daar een goed voorbeeld van: als één van de tweelingen vaker buiten is, kunnen UV-stralen het haar lichter maken. Ook dingen als zwemmen in chloorwater kunnen invloed hebben, zoals bijvoorbeeld een groenige waas op licht haar.
 
Modern tweeling met kort haar
Afbeelding: AI-illustratie
Twee-eiige tweelingen en haarkleur
 
Bij twee-eiige tweelingen ligt het verhaal anders. Zij ontstaan uit twee afzonderlijke eicellen die bevrucht worden door twee verschillende zaadcellen tijdens dezelfde cyclus. Genetisch gezien zijn zij “gewone” broers of zussen die toevallig tegelijk geboren worden.
 
Omdat twee-eiige tweelingen genetisch van elkaar verschillen, kunnen ze er ook heel verschillend uitzien – inclusief hun haarkleur. De ene kan bijvoorbeeld gitzwart haar hebben, terwijl de ander met felrode krullen ter wereld komt. Zelfs de haarstructuur kan compleet verschillen: steil en fijn bij de een, dik en golvend bij de ander.
 
De haarkleur van twee-eiige tweelingen volgt dezelfde erfelijkheidsregels als bij andere broers en zussen. Als beide ouders drager zijn van het gen voor bruin haar, is de kans groot dat beide tweelingen bruin haar hebben. Maar als de genetische mix anders uitvalt, kan de ene blond haar van moeder erven en de andere donker haar van vader. Net als bij kinderen uit verschillende zwangerschappen zijn de combinaties eindeloos.
 
Uitzonderingen
 
Al is het zeldzaam, er zijn gevallen bekend van eeneiige tweelingen met kleine verschillen in haarkleur door genetische mutaties die optreden na de splitsing van het embryo. Zulke mutaties kunnen zich in individuele cellen voordoen tijdens de ontwikkeling en invloed hebben op pigmentproductie bij slechts één van de twee.
 
Een ander fascinerend verschijnsel is mozaïcisme: daarbij heeft iemand cellen met verschillende genetische samenstellingen binnen één lichaam. In uitzonderlijke gevallen kan dit bij eeneiige tweelingen leiden tot subtiele verschillen, zoals licht afwijkende haarkleuren of zelfs kleurverschillen binnen hetzelfde hoofd.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Erfelijke haarkleur