Tweelingen en haarkleuren

Tweelingen en hun haarkleur
Foto: Depositphotos
Vraag: Kunnen tweelingen een verschillende haarkleur hebben?
 
Antwoord: Het volledige antwoord op deze vraag is het volgende:
 
Dit hangt grotendeels af van een aantal factoren. We spreken over tweelingen wanneer de kinderen in één geboorte geboren zijn uit éénzelfde moeder. De meeste mensen denken bij het horen van tweelingen aan identieke tweelingen die eigenlijk een kopie zijn van elkaar aangezien ze hetzelfde genetische materiaal hebben en het resultaat zijn van één bevrucht eitje dat in twee gesplitst is.
 
Maar er zijn ook tweelingen die het resultaat zijn van de bevruchting van twee eitjes praktisch op hetzelfde moment en elk eitje groeit dan uit tot zijn eigen baby. Deze tweelingen zijn twee-eiig en kunnen erg verschillende genen hebben omdat ze gevormd werden uit verschillende sperma/ei combinaties.
 
Bij identieke tweelingen kunnen er minieme verschillen zijn in het uiterlijk van de individuen, maar dit zijn gewoonlijk niet erg uitgesproken verschillen. Misschien heeft het éne kind een moedervlek en het andere niet. Maar een verschillende haarkleur is erg zeldzaam voor identieke tweelingen, tenminste wat de haarkleur betreft waarmee ze geboren zijn.
 
Natuurlijk kan de omgeving een effect hebben op de look van het haar. Als de éne persoon van de tweeling méér tijd buitenshuis in de zon doorbrengt, dan kan het haar lichter worden dan dat van zijn of haar tweelingbroer/tweelingzus.
 
Bij twee-eiige tweelingen kan de haarkleur erg verschillen, want het genetische materiaal van de éne tweeling hoeft niet noodzakelijk te passen bij dat van de andere. Natuurlijk – wanneer een zekere haarkleur dominant is in een familie – komt het vaak voor dat de tweelingen dezelfde haarkleur hebben, los van andere verschillen. Maar éénzelfde haarkleur voor twee-eiige tweelingen is niet méér waarschijnlijk dan voor elk ander type van bloedverwantschap.
 
Zo, nu hebt u uw volledige antwoord op de vraag, maar u kunt alles samenvatten tot “Ja, tweelingen kunnen een verschillende haarkleur hebben.”
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Erfelijke haarkleur