Haar en dopamine

De aanmaak van dopamine in de hersenen
Foto: Science Photo Library/Canva
Vraag: Kan een goede knipbeurt, uiteraard met als resultaat een kapsel dat je zelf mooi vindt, zorgen voor de aanmaak van dopamine? En wordt er dopamine aangemaakt wanneer je kijkt naar iemand anders die mooi haar heeft?
 
Antwoord: Jawel, er bestaat een mogelijke connectie tussen een goede knipbeurt en dopamine. Bij het knippen van haar vindt er een fascinerende neurobiologische interactie plaats in onze hersenen. Er bestaat een interessante relatie tussen het knippen van je haar, het gevoel van aantrekkelijk zijn, en de daaropvolgende vrijgave van dopamine. En er doet zich een even intrigerend fenomeen voor van dopamineafgifte wanneer je kijkt naar het mooie haar van iemand anders.
 
Wanneer je een kapsalon binnenstapt en je haar toevertrouwt aan de handen van een bekwame stylist, staat je meer dan alleen een fysieke transformatie te wachten. De verwachtingen die je hebt, de zintuiglijke ervaringen tijdens het knippen en dan uiteindelijk de onthulling van een nieuw kapsel dat overeenkomt met wat je aantrekkelijk vindt, kunnen een cascade van positieve emoties veroorzaken.
 
Dopamine, vaak de 'feel-good' neurotransmitter genoemd, speelt een belangrijke rol in deze emotionele reactie. Het gevoel van beloning en voldoening dat gepaard gaat met een goed geknipt kapsel heeft te maken met de vrijgave van dopamine in de hersenen. Wanneer de stylist een stijl creŽert die jouw beste kenmerken accentueert en die beantwoordt aan jouw persoonlijke voorkeuren wordt het beloningssysteem van je brein actief, waardoor je onmiddellijk een goed gevoel krijgt.
 
Zelfexpressie met een door jezelf gekozen kapsel is belangrijk voor een sterk gevoel van zelfvertrouwen. Wanneer je jezelf ziet in de kappersspiegel en een uiterlijk waarneemt dat overeenkomt met je persoonlijke voorkeuren, dan wordt de productie van dopamine verhoogd. Deze verhoging legt een verband tussen het knippen en stylen van haar en het pleziercentrum in de hersenen. Het toont aan dat de psychologische impact van een kapsel niet onderschat mag worden.
 
Wanneer iemand een bevredigende ervaring ondergaat, zoals het laten knippen van een aantrekkelijk kapsel, wordt het beloningssysteem van de hersenen geactiveerd. Dopamineneuronen geven dopamine vrij in belangrijke gebieden van de hersenen, waaronder de nucleus accumbens en de prefrontale cortex. Deze gebieden zijn geassocieerd met plezier, motivatie en besluitvorming. De afgifte van dopamine versterkt de positieve gevoelens die aan de ervaring zijn gekoppeld, waardoor je aangemoedigd wordt om in de toekomst vergelijkbare belonende activiteiten te ondernemen.
 
De invloed van dopamine reikt verder dan je eigen haar. Spiegelneuronen spelen een cruciale rol in het gedeelde plezier bij het bewonderen van het mooie haar van iemand anders. Deze neuronen worden geactiveerd zowel wanneer we een handeling uitvoeren als wanneer we iemand anders dezelfde handeling zien uitvoeren. Als je visueel geniet van het mooie haar van een ander, dan komen je spiegelneuronen in actie, waarbij de positieve ervaring, in dit geval een goed geknipt kapsel, wordt weerspiegeld, wat leidt tot de afgifte van dopamine.
 
Schoonheidsnormen dragen ook bij aan de productie van dopamine bij het zien van iemand met mooi haar. Maatschappelijke normen van aantrekkelijkheid beÔnvloeden onbewust onze perceptie van mooi en goed verzorgd haar. Het zien van iemand die aan deze normen voldoet, kan een gevoel van plezier en beloning oproepen.
 
Dus, de volgende keer dat je jezelf betrapt op het bewonderen van een persoon met aantrekkelijk haar of geniet van je eigen uiterlijk, onthoud dan dat dopamine subtiel en verbinding tussen die schoonheid en je brein legt.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Eerste indrukken