Knipbeurten en neurotransmitters

Hersenen met neurotransmitters
Foto: Science Photo Library/Canva
Vraag: Waarom voelen we ons zo goed na een bezoek aan de kapsalon? Dit intrigeert me. Ik denk dat het te maken heeft met bepaalde neurotransmitters die ons een goed gevoel geven tijdens de knipbeurt. Wat is jouw mening hierover?
 
Antwoord: Ik ben het ermee eens dat een knipbeurt een echte oppepper voor je humeur kan zijn. Ik zal proberen uit te leggen waarom iets ogenschijnlijk eenvoudigs als een kappersafspraak zo'n grote invloed kan hebben op ons mentale welzijn. Zoals je zelf hebt opgemerkt, heeft het veel te maken met neurotransmitters. Tijdens een bezoek aan de kapsalon vindt er een neurologisch spel plaats waarbij bepaalde neurotransmitters ervoor kunnen zorgen dat het een plezierige ervaring is.
 
De hersenen zijn verantwoordelijk voor het reguleren van verschillende lichaamsfuncties, waaronder emoties, sensaties en motorische vaardigheden. Neuronen, de bouwstenen van het zenuwstelsel, communiceren via chemische stoffen die neurotransmitters worden genoemd. Deze neurotransmitters spelen een cruciale rol in het vormen van onze emotionele en fysieke ervaringen. Verschillende neurotransmitters en hormonen kunnen betrokken zijn bij een knipbeurt:
 
Cortisol: Hoewel het doel van een knipbeurt ontspanning is, kan een bezoek aan de kapsalon gepaard gaan met een stijging van cortisol, het stresshormoon. Dit is een natuurlijke reactie op een andere omgeving en/of de anticipatie van de knipsessie en misschien een nieuwe look. Het interieur van de salon, de sfeer en de gerichte aandacht van de kapper kunnen echter ook het tegenovergestelde effect hebben en een gevoel van rust creŽren, waardoor het cortisolniveau verlaagt. Voor sommigen vermindert een bezoek aan de kapsalon het cortisolniveau en fungeert het als een gelegenheid om te ontstressen.
 
Dopamine: Terwijl de kapper je haar verandert, kan het beloningssysteem van de hersenen worden geactiveerd, wat leidt tot de aanmaak van dopamine. Dopamine is een neurotransmitter die geassocieerd wordt met plezier en beloning. De anticipatie van mooi haar en de visuele bevrediging van de knipbeurt dragen bij aan de aanmaak van dopamine. Het positieve gevoel dat gepaard gaat met een knipbeurt fungeert als een belonende ervaring en versterkt het verlangen om deze activiteit in de toekomst te herhalen. Dit verklaart de verslavende aard en frequente salonbezoeken bij velen.
 
Endorfines: Endorfines worden vaak de natuurlijke pijnstillers en stemmingsverbeteraars van het lichaam genoemd. De fysieke sensaties die gepaard gaan met een knipbeurt, zoals de zachte hoofdmassage tijdens het wassen of het gevoel van het knippen van het haar, kunnen de aanmaak van endorfines stimuleren. Endorfines zorgen voor een gevoel van euforie en welzijn. Deze dosis feel-good neurotransmitters draagt bij aan de positieve associatie die veel mensen hebben met hun kapsalonbezoek.
 
Oxytocine: Oxytocine staat bekend om het bevorderen van een gevoel van verbinding en vertrouwen. Het fysieke contact tijdens de kappersafspraak, van het haarwassen tot de laatste aanrakingen, kan de aanmaak van oxytocine stimuleren. De interactie tussen kapper en klant kan een positieve en verbindende ervaring zijn. Deze ervaring draagt niet alleen bij aan het algemene plezier van de knipbeurt, maar benadrukt ook de sociale en emotionele aspecten van een bezoek aan de kapsalon.
 
Serotonine: Serotonine is verantwoordelijk voor het reguleren van stemming, eetlust en slaap. De zachte aanraking van de handen van de kapper, het ritmische geluid van de schaar, het rustgevende geroezemoes op de achtergrond en de visuele aantrekkingskracht en rustgevende sfeer van de salon kunnen de aanmaak van serotonine in de hersenen triggeren. Deze neurotransmitter speelt een cruciale rol bij het bevorderen van een positieve emotionele toestand, waardoor je in de kapsalon even je drukke dagelijkse verplichtingen kunt vergeten.
 
Het psychologische aspect van een knipbeurt speelt een cruciale rol bij de aanmaak van neurotransmitters. De anticipatie van een positieve verandering in uiterlijk en de verwenervaring dragen bij aan het psychologisch welzijn. De positieve mindset die gepaard gaat met deze factoren versterkt de aanmaak van neurotransmitters, waardoor het een opbeurende ervaring wordt.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Haar en dopamine