Haar dat vastzit in een rits

Trui met een rits
Foto: Mabaff’s Images/Canva
Vraag: Enige tijd geleden zat mijn lange haar vast in de ritssluiting van mijn jas. Het was pijnlijk, en ik moest een stuk van mijn haar afknippen. Wanneer haar vastzit in een rits, hoe krijg je het er dan uit zonder het haar te hoeven knippen? Is het mogelijk om het eruit te krijgen?
 
Antwoord: Haar dat vastzit in een rits kan onprettig en soms erg pijnlijk zijn. Veel mensen denken dat knippen dan de enige oplossing is, en dit kan knap vervelend zijn wanneer het om een belangrijk stukje haar gaat dat bepalend is voor je uiterlijk. Er zijn gelukkig enkele dingen die je kunt proberen om het probleem op te lossen zonder je toevlucht te nemen tot het afknippen van het haar.
 
Ten eerste is het belangrijk om kalm te blijven , de neiging te weerstaan om krachtig aan de rits te trekken en plotselinge bewegingen te vermijden die je haar nog meer kunnen beschadigen. Beoordeel de situatie door voorzichtig aan de rits te trekken. Als het haar slechts gedeeltelijk vastzit, kan deze eerste poging voldoende zijn om het los te maken. Houd je haarlok zo dicht mogelijk bij de rits om de spanning te minimaliseren. Anders loop je het risico dat je de haren afbreekt of bij de wortel uittrekt.
 
Als voorzichtig aan de rits trekken niet werkt, breng dan een glijmiddel, zoals bijvoorbeeld conditioner of zeep, aan op het haar. Dit kan helpen om het haar glibberiger te maken, waardoor de wrijving met de rits vermindert. Wiebel, na het aanbrengen van het glijmiddel, het haar voorzichtig heen en weer. Gebruik eventueel een pincet om het haar voorzichtig uit de tanden van de rits te trekken.
 
Een andere aanpak is om een potlood, een pen of zelfs een creditcard te gebruiken. Steek het potlood, de pen of de creditcard voorzichtig tussen het haar en de tanden van de rits en beweeg ondertussen de rits voorzichtig op en neer. Dit kan helpen om het haar losser te maken, zodat het gemakkelijker uit de rits glijdt.
 
Als het haar hardnekkig vastzit, probeer dan ook eens om de richting van de rits om te keren terwijl je het haar zachtjes onder spanning houdt. Het veranderen van de richting kan soms helpen om het haar los te krijgen. Maar doe dit erg voorzichtig om te vermijden dat je de situatie nog erger maakt.
 
Het is cruciaal om dit alles met veel geduld te doen. Haast kan het probleem verergeren of schade aanrichten aan het haar of de rits. Neem de tijd en blijf gedurende het hele proces voorzichtig en kalm. Overweeg om de hulp in te roepen van een vriend of familielid. Wanneer iemand anders voorzichtig het materiaal rond de rits vasthoudt terwijl jij eraan werkt, kan dit extra speling creëren, waardoor het gemakkelijker wordt om het vastzittende haar los te krijgen.
 
In het geval dat alle inspanningen vruchteloos blijken en het haar stevig vast blijft zitten, kan knippen de laatste en enige uitweg zijn. Als knippen noodzakelijk is, gebruik dan een klein, scherp schaartje en doe dit voorzichtig om de hoeveelheid haar die moet worden geknipt zo klein mogelijk te houden.
 
©Kapsels.net
 
Lees ook:
 
Hoe krijg ik droge verf uit mijn haar?
 
Zullen elastiekjes het haar van een meisje beschadigen?