Haar bijknippen met de tondeuse

Haar bijknippen met een tondeuse
 
Vraag: Ik ging naar een Turkse kapper om de punten van mijn lange haar te laten bijknippen. Hij gebruikte een tondeuse in plaats van een schaar om de punten van mijn haar te knippen.
 
Is dit gebruikelijk? Waarom deed hij dit? Ik denk dan dat een tondeuse ruwer is voor mijn haar en misschien nieuwe gespleten punten kan veroorzaken.

 
Antwoord: Eerst en vooral moet u weten dat elke kapper zijn eigen methode heeft om haar te knippen, te kleuren en te stylen. En die verschilt van kapper tot kapper. Dit is zelfs nog méér waar in de context van kappers uit verschillende landen. Er bestaat niet zoiets als een “normale, gebruikelijke” techniek of methode om haar te knippen.
 
Studenten krijgen een opleiding over de basisstructuur van het haarknippen. Ze krijgen eveneens uitgebreide theorielessen over alles van gezondheid van hoofdhuid en haar tot het creëren van creatieve opsteekkapsels die trendy zijn op de catwalks tijdens de modeweken. Maar eens u gediplomeerd kapper bent, moet u experimenteren om uw service uniek en exclusief te maken.
 
Dit is wat middelmatige kappers onderscheidt van super succesvolle kappers. Alberto Olmedo is een Spaanse kapper uit Madrid die een erg succesvol en tamelijk bekend salon heeft. Hij gebruikt uiterst onconventionele technieken om het haar van zijn klanten te knippen, zoals zwaarden en zelfs vuur. Zijn deze technieken “normaal”? Heel zeker niet. En toch stromen de klanten toe in zijn salon omwille van de onberispelijke nauwkeurigheid die hij toepast om zijn kapsels te creëren. Hij zorgde ook voor een erg sterke naam voor zichzelf en hij creëerde een erg unieke en exclusieve niche-activiteit in het uitgebreide kappersrijk dankzij zijn onconventionele methodes.
 
Dit terzijde: het is toch wel erg normaal voor kappers om enkel met de tondeuse te knippen. Ik merk dat vooral mannelijke professionals deze methode verkiezen. Ik heb eveneens gemerkt dat de meesten onder hen hun tondeuse gebruiken met een ongelooflijke flair en een buitengewoon talent en daarmee absoluut prachtige kapsels creëren. De tondeuse ziet u bijzonder frequent op het podium van internationale kapperswedstrijden, want in staat zijn om enkel en alleen met de tondeuse of het scheermes te knippen, wordt als erg professioneel aanzien.
 
Sommige kappers gebruiken enkel een scheermes in plaats van schaar of tondeuse. Het scheermes dat door een kapper gebruikt wordt, is een ongelooflijk scherp mesje, scherp genoeg om erg harde en dikke baarden van rijpere mannen moeiteloos te scheren. Het mesje wordt vaak vernieuwd om te vermijden dat het bot wordt. Als het bot is, ja, dan is er een groot risico op gespleten haarpunten. Maar dit geldt ook voor een stompe schaar die niet tijdig vervangen werd door een nieuw exemplaar.
 
Wanneer een scheermes of een professionele kappersschaar stomp worden, betekent dit een immense irritatie, zowel voor klant als voor kapper, want de tool “trekt” dan aan het haar. Dit komt doordat de kapper grotere kracht moet uitoefenen om het haar te knippen, door de stompe randen van zijn materiaal. Professionele kappers vermijden dit te allen koste, want dit heeft een armzalig effect op hun verfijning, vaardigheden en vooral eindresultaat. Werken met een stompe schaar vergt ook meer tijd, wat betekent dat de kapper inkomsten misloopt door de verspilde tijd aan een tondeuse, scheermes of schaar die al vervangen had moeten worden.
 
©Kapsels.net     Foto: Bigstockphoto
 
Lees ook:
 
Split-Ender
 
Het bijknippen van lang haar
 
Verschil tussen tondeuse en trimmer