Permanent thuis en droogkap

Haar drogen met een droogkap
Foto: Shutterstock
Vraag: Ik heb eindelijk mijn nicht ervan kunnen overtuigen om voor een permanent thuis te kiezen. We hebben een oude droogkap – van het oude kapsalon van mijn tante – en ik dacht dat het een goed idee zou zijn om haar 5 ŕ 10 minuten onder de droogkap te zetten vooraleer ik de lotion en neutralisator aanbreng. Gewoon om er zeker van te zijn dat het haar meer droog dan nat is en dus beter de lotion en neutralisator zal absorberen.
 
En kan ze – nadat de neutralisator uitgespoeld is – terug onder de droogkap voor 20 ŕ 30 minuten, vooraleer de krulspelden verwijderd worden? Ik zou die gewoon op het einde uitdoen en dan het haar stylen. Moet ik de krulspelden bedekken met een netje vooraleer mijn nicht onder de droogkap gaat? Ik herinner met dat ik veel klanten gezien heb met een netje, maar ik had nooit een permanent.
 
Zijn er zaken waar je rekening mee moet houden bij het gebruik van een droogkap? Kan de permanent slechter ruiken onder de droogkap? Sorry voor zoveel vragen, maar ik ben geen kapster en ik ben erg opgewonden omdat ik de kans krijg om een permanent te doen bij mijn nicht.

 
Antwoord: Ik weet dat je dit niet wil horen, maar ik zal het toch maar zeggen. Thuis een permanent doen is een op zijn best een riskante onderneming en op zijn slechtst … een catastrofe. De permanent is een algemeen bekend grillig en gevaarlijk proces en als je niet precies weet wat je doet of niet geassisteerd wordt door iemand die weet hoe je een permanent moet doen, dan zal het vermoedelijk erg slecht aflopen met het haar van je nicht.
 
De meeste jonge kappers die ik ken zullen geen permanent doen, want wij zijn niet getraind in het tijdperk waarin permanenten iets dagdagelijks waren. Persoonlijk verwijs ik mijn klanten door naar oudere en meer ervaren kappers wanneer ze een permanent willen, want ik heb gezien bij collega’s dat het haar van hun klanten afbrak en veranderde in futloze wormpjes haar. Als je het toch zelf wil doen, volg dan alsjeblief de instructies op het doosje TOT OP DE LETTER.
 
1. Je kan je nicht onder de droogkap zetten voor enkele minuutjes vooraleer je de lotion en neutralisator aanbrengt, want de droger helpt je om te zien waar je vergat om lotion aan te brengen.
 
2. Nee, je moet de krulspelden wel degelijk uitdoen en elke haarsectie zachtjes, maar erg grondig spoelen. Als er chemicaliën achterblijven op haar reeds verzwakte haar, dan zal het vermoedelijk afbreken. Je moet er ook goed voor zorgen dat elke lok doordrenkt is met neutralisator, anders is het hele proces zinloos.
 
3. Ja, je bedekt de krulspelden best met een netje om die strak samen te houden en te vermijden dat het haar ontsnapt en de structuur van de krullen onstabiel wordt.
 
4. De geur wordt sterker onder de droger, want het haar wordt verwarmd. Zorg ervoor dat de voorflap genoeg omhoog is, zodat je nicht die geur niet constant inademt.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Hoe haar rollen voor een permanent
 
Is een permanent geschikt voor jou?