Doorzichtig haar

Natuurlijk krullend blond haar
Foto: Lukas Zb/Shutterstock
Vraag: Ik heb van nature blond krullend haar en ik lijd aan PCOS (polycystisch ovarium syndroom), wat zowel uitdunning van haar als haarverlies veroorzaakt. Ik ben gewoon geraakt aan die twee zaken, maar de laatste maanden begin ik iets te zien waarvan ik eerst dacht dat het grijze haren waren die uit mijn hoofdhuid kwamen.
 
Maar bij het uittrekken van zo’n haartjes heb ik gemerkt dat deze kleine haartjes (die niet langer zijn dan 5, maximum 7 cm) volledig doorzichtig en kristalhelder, erg stijf, niet krullend of golvend en futloos zijn en wanneer u er eentje omhoog houdt, blijft het vanzelf rechtstaan. Het doet me haast denken aan een vislijn.
 
Ik weet niet wat de oorzaak is of wat er misgelopen is. Er staan reeds veel zo’n haartjes op mijn hoofd en ik kan niet uitmaken of dit nieuwe haren zijn, dan wel haren die er al waren en die veranderd zijn van textuur/kleur. Ik ben danig in de war en zou graag weten of iemand dit ook reeds meegemaakt heeft.

 
Antwoord: Alle kenmerken die u beschrijft, lijken overeen te komen met wat gebeurt tijdens het natuurlijk verouderingsproces. Wanneer het haar verandert en stopt met de productie van pigmenten als onderdeel van veroudering, dan kan het ruwer worden en kan de cuticula (schubbenlaag) strakker worden, waardoor de haren zich op een totaal andere manier gedragen en aanvoelen.
 
En wat wij “grijs” haar noemen is – in tegenstelling met wat veel mensen denken – eigenlijk kleurloos en doorzichtig haar. Aangezien uw haar van nature blond is, is het volledig logisch dat het doorzichtiger is dan andere haartypes.
 
Gezien u vastgesteld hebt dat al deze haartjes een bepaalde lengte hebben of korter zijn, lijkt dit te wijzen op het feit dat het gaat om nieuwe groei en tenzij u langere haren vindt die ook doorzichtig zijn, kan dit een kwestie zijn van nieuwe haargroei waarbij er sprake is van een nieuwe textuur en kleur (of gebrek aan kleur).
 
Maar ik ben geen medisch expert en eigenlijk kan/mag geen enkele kapper u medisch advies geven. Een ziekte die de klieren beïnvloedt, is reeds voldoende om vreemde zaken vast te stellen in de manier waarop uw haar groeit.
 
Bent u bezorgd om deze ongewone haarreactie, ga dan a.u.b. direct naar een dokter en vraag hem om de situatie te beoordelen. Een dokter kan het haar veel beter fysiek onderzoeken en zal ook staan hebben of u in het verleden ook reeds haarveranderingen ondergaan hebt als resultaat van deze aandoening.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Hoe komt het dat haar grijs wordt?