Haargroei na de dood

Haren
Foto: Shutterstock
Vraag: Ik hoorde dat haar niet stopt met groeien wanneer u sterft! Ik ben gewoon benieuwd of dit waar is. Indien dit inderdaad het geval is, hoelang groeit het nog verder achteraf?
 
Antwoord: Het idee dat haar blijft groeien na de dood is een veelvoorkomende mythe die de ronde doet, en het is begrijpelijk dat hierover vragen ontstaan. Laat me je geruststellen en wat meer inzicht geven in dit fascinerende, maar onjuiste, concept.
 
In werkelijkheid stopt het haar met groeien zodra iemand is overleden. Wanneer het hart stopt met kloppen en de dood wordt vastgesteld, betekent dit dat de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de haarzakjes wordt afgesneden. Zonder deze essentiŽle elementen kan het haar niet langer groeien.
 
Hoewel het waar is dat cellen in het lichaam na de dood nog enige tijd actief kunnen blijven, is deze periode zeer beperkt. Zelfs de meest levensvatbare cellen zullen slechts enkele dagen overleven. Hierdoor is de daadwerkelijke hoeveelheid groei na de dood verwaarloosbaar.
 
Wat vaak tot verwarring leidt, is het feit dat na de dood het lichaam begint te ontbinden en de huid begint te krimpen. Dit proces kan de illusie creŽren dat het haar langer lijkt, samen met nagels, omdat de huid zich terugtrekt en deze delen van het lichaam meer blootlegt. Hierdoor ontstaat de misvatting dat het haar na de dood blijft groeien.
 
Dus, hoewel de mythe van groeiend haar na de dood wijdverspreid is, is het belangrijk te begrijpen dat dit fenomeen niet wetenschappelijk onderbouwd is. Na de dood stopt de groei van haar en andere lichaamsdelen volledig.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Mythen over haar
 
Weetjes over menselijk haar