Biologisch afbreekbaar menselijk haar

Hoopje haar op de vloer, na een drastische knipbeurt
 
Vraag: Is mensenhaar biologisch afbreekbaar en is afgeknipt haar op de een of andere manier schadelijk voor het milieu?
 
Antwoord: Okť, om iedereen beter te laten begrijpen wat volgt, zal ik eerst uitleggen wat biologische afbraak is. Biologische afbraak is een proces waarbij levende organismen organische stoffen afbreken tot eenvoudiger verbindingen. Wanneer iets biologisch afbreekbaar is, betekent dit dat het kan worden afgebroken door bacteriŽn en andere levende organismen.
 
En ja, menselijk haar is biologisch afbreekbaar. Haar bestaat uit keratine, een eiwit. Als eiwit is mensenhaar organisch en kan het dus worden afgebroken door bacteriŽn en andere micro-organismen. De afbraaksnelheid kan fluctueren afhankelijk van meerdere elementen, zoals de omgeving waarin het wordt blootgesteld aan micro-organismen en de aanwezigheid van andere stoffen die de afbraak kunnen belemmeren of bevorderen.
 
Een factor die de snelheid van biologische afbraak beÔnvloedt, is of het haar maagdelijk of behandeld is. Haar dat niet is behandeld, is beter biologisch afbreekbaar dan haar dat geverfd werd of chemisch werd behandeld. Chemische behandelingen kunnen de structuur van het haar veranderen en het beter bestand maken tegen biologische afbraak. Bovendien kunnen sommige haarproducten, zoals gels en haarlak, synthetische chemicaliŽn bevatten die niet biologisch afbreekbaar zijn en schadelijk kunnen zijn voor de natuur.
 
Een tweede factor die de snelheid van biologische afbraak zal beÔnvloeden, is de omgeving waarin het haar zich bevindt. Als haar wordt weggegooid of weggestopt op een plaats met een laag zuurstofgehalte, kan het jaren duren voordat het afbreekt. Dit komt doordat anaerobe bacteriŽn, die geen zuurstof nodig hebben om te overleven, organisch materiaal langzamer afbreken dan aerobe bacteriŽn, die wel zuurstof nodig hebben. Haar is zeer sterk en het is moeilijk voor bacteriŽn om het af te breken. Daarom kan het vele jaren of zelfs eeuwen duren voordat haar is afgebroken in een omgeving met weinig zuurstof.
 
Vrouw die de kwaliteit van compost controleert
Foto: Pixelshot/Canva
Maar als haar in een omgeving met een hoog zuurstofgehalte wordt gelegd, bijvoorbeeld een composthoop, kan het veel sneller ontbinden. Composteren is een proces waarbij organisch materiaal wordt afgebroken door zuurstof behoevende bacteriŽn en andere micro-organismen. Het composteringsproces verandert het materiaal, in ons geval haar, in een voedingsrijke bodemverbeteraar. In een composthoop kan haar in slechts enkele maanden ontbinden, afhankelijk van omgevingsomstandigheden zoals temperatuur en vochtigheid.
 
Ik hoor je al denken: "Als haar in een omgeving met een hoog zuurstofgehalte in een paar maanden kan vergaan, waarom ontbindt het dan niet als het nog op ons hoofd zit?" Welnu, als het haar nog op ons hoofd zit, wordt het beschermd door de natuurlijke oliŽn en andere stoffen die door onze hoofdhuid worden geproduceerd. Dit voorkomt de groei van micro-organismen die anders zouden helpen bij het afbreken van ons haar. Bovendien is de pH van de hoofdhuid meestal licht zuur, en dit helpt het haar te beschermen en de groei van micro-organismen te stoppen.
 
Nat pas geknipt haar dat op de grond ligt
 
Haar kan zowel negatieve als positieve effecten hebben op het milieu. Aan de positieve kant kan haar worden gebruikt als natuurlijke meststof en bodemverbeteraar. Haar bevat grote hoeveelheden (ongeveer 15%) stikstof, een noodzakelijke voedingsstof voor plantengroei. Wanneer haar wordt toegevoegd aan een composthoop of wordt gebruikt als mulch rond planten, kan het helpen om de grond te verbeteren.
 
Aan de andere kant, de negatieve kant, kan haar dat geverfd is, behandeld is met chemicaliŽn of waar productresten aan kleven, schadelijk zijn voor het milieu. Chemische behandelingen kunnen giftige stoffen bevatten die in de bodem en het water kunnen sijpelen en schade kunnen aanrichten aan de natuur. Haarproducten kunnen ook synthetische chemicaliŽn bevatten die niet door natuurlijke processen kunnen worden afgebroken.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Waar bestaan haren uit en hoe groeien ze?