Bang van een schaar

Vrouw met scharen in haar handen
Foto: Bigstock
Vraag: Ik ben bang van een schaar en elk bezoek aan het kapsalon is voor mij een nachtmerrie. Ik heb geluk dat ik een meisje ben en mijn haar lang kan dragen, maar ik wil af van die angst. Hebt u tips voor mij?
 
Antwoord: Ik weet uit ervaring dat dergelijke soorten angst gewoonlijk hun oorsprong vinden in iets wat een psychologisch trauma veroorzaakte tijdens de kinderjaren.
 
In de meeste gevallen kan de klant zich zelfs niet herinneren dat iets traumatiserends gebeurde (in uw geval met betrekking tot een schaar). Ze kunnen zich de gelegenheid niet meer herinneren, gewoonweg omdat ze toen té jong waren of omdat het onderbewustzijn vaak herinneringen supprimeert die een bedreiging vormen voor de basis van iemands geluk of psychologische gezondheid.
 
Dit betekent dat het heel erg waarschijnlijk is dat er toen u jong was, iets gebeurd is waardoor u zo bang bent geworden van een schaar dat u het kapsalon niet meer wil binnengaan.
 
U kunt uw ouders vragen of ze enig idee hebben wanneer uw angst begonnen is of waardoor die komt:
 
Ouders “weten” vaak de antwoorden op dergelijke vragen, alhoewel ze dit niet steeds realiseren of het enorme belang ervan niet beseffen.
 
Een voorbeeld: toen een meisje erg klein was, kwam er een kat door het raam gevlogen. Die bezorgde het meisje de schrik van haar leven. De moeder van het meisje zag dit, nam haar vast, troostte haar en vergat daarna deze gebeurtenis, want ze wist dat de kat eigenlijk geen bedreiging vormde. Ze dacht na over haar vergaderingen en over wat ze zou klaarmaken als avondeten en over het feit dat ze nog iemand moest bellen om de lekkende kraan te laten herstellen.
 
Voor de moeder was het verhaal van de kat eigenlijk een non-event in een overigens erg druk leven. Voor het meisje was de kat een enorme traumatische belevenis. Zelfs al was haar moeder daar om haar te “redden”, toch heeft haar brein reeds een sterk negatieve emotionele link met betrekking tot katten gemaakt. Ze vergeet de kat die door het raam vloog, maar heeft een levenslange angst of afkeer voor katten ontwikkeld. Vraag dus best eens aan uw ouders of ze een vermoeden hebben waar uw angst voor scharen van afkomstig is.
 
Laat uw haar knippen door iemand die u écht vertrouwt:
 
Dit kan uw moeder, beste vriendin, nicht enz… zijn. Zorg voor een echt ontspannen omgeving en bespreek het hele actieplan vooraf (hoeveel haar er zal geknipt worden, hoelang het zal duren en welke veiligheidsmaatregelen zullen genomen worden om letsels of stress te voorkomen).
 
Doe dit thuis als u kunt. Het zou kunnen dat u eigenlijk bang bent van het kapsalon zelf of van zoveel mensen in een kleine ruimte en dat het loutere zicht van een schaar onbewust deze angst vertegenwoordigt.
 
Zoek professionele hulp:
 
Dit is mijn eerste voorstel. Deze soorten angst kunnen voor iemand anders onschuldig lijken, maar voor de persoon die ermee moet omgaan, kan dit verlammend werken.
 
Zoek een NLP therapeut (neuro linguïstisch programmeren). Deze mensen zijn getraind om toegang te verkrijgen tot het onderbewuste deel van het brein en tot de traumatiserende herinnering, om die te neutraliseren en om de patiënt uit te rusten met emotionele tools om hem/haar te helpen wanneer de angst nog eens toeslaat. U kunt zoeken naar NLP-praktijken in uw buurt of zelfs online op zoek gaan, want sommige professionele therapeuten hebben tegenwoordig ook online dienstverlening.
 
Veel geluk. Ik geloof sterk dat u afgeraakt van deze angst als u er maar werk van maakt.
 
©kapsels.net
 
Zie ook: Keirofobie of angst voor de kapper