Weerbarstig haar en conditioner

Verschillende conditioners
Foto: Phushutter/Shutterstock
Vraag: Ik hoop dat je me kunt helpen met een haarprobleem waar ik al mijn héle volwassen leven mee te kampen heb. Ik heb kort haar dat van nature steil en fijn is en toch de neiging heeft om erg zwaar te zijn. Het is eveneens geverfd. Ik heb élke conditioner die op de markt is uitgeprobeerd – ik overdrijf niet. Maar NIETS lijkt te werken op mijn haar! Ik volg álle regels en richtlijnen voor het wassen en conditionen, maar na het conditionen is mijn haar nog steeds droog en zwaar.
 
Ik lijk maar géén conditioner te kunnen vinden die het haar écht binnendringt en méér vocht dan proteïne toedient. (Té veel proteïne schijnt voor afzetting op mijn haar te zorgen, wat de situatie nog slechter maakt.) Ik probeer de conditioner “uitsluitend op de uiteinden” aan te brengen zoals ze zeggen, maar met kort haar is dit érg moeilijk, want mijn haar bestaat alleen maar uit “uiteinden”.
 
Vreemd genoeg werkt de conditioner wél wanneer ik mijn haar laat wassen en conditionen in het kapsalon. Wanneer ik hetzelfde product dan thuis toepas, is mijn haar nog steeds droog, zwaar en plat en mist het zachtheid en beweging. Ik heb al geprobeerd om een klein beetje conditioner te gebruiken en ik heb er ook al véél van gebruikt, maar geen énkele methode werkt. Ik kan maar niet bedenken wat ik verkeerd doe! Ik ben 50 jaar en wanhopig, help me dus alsjeblief!

 
Antwoord: Dit klinkt alsof je misschien “weerbarstig” haar hebt. Dit betekent dat je een dicht verpakte cuticula (schubbenlaag) hebt, waardoor conditioners minder kunnen doordringen tot in de haarschacht. Ik adviseer je volgende zaken:
 
Gebruik minstens één keer per week je conditioner (ál dan niet met een voorafgaande wasbeurt) en kam die door het haar met een kam met wijde tanden. Wikkel je haar daarna in een plastieken kap, met daar rond nog eens een warme handdoek (of gebruik een haardroger) om het haar op te warmen. Laat de conditioner 20 minuutjes inwerken. Vervang de handdoek of gebruik de haardroger om de warmte gelijkmatig te houden. De warmte zou moeten helpen om de cuticula te doen zwellen en toe te laten dat de vochtinbrengende bestanddelen van de conditioner in het haar dringen.
 
Wanneer het tijd is om het haar te spoelen, gebruik dan koud water, zodat de cuticula opnieuw kan dichtgaan en het vocht dat nu in het haar zit niet verwijderd wordt door het droogproces.
 
Gebruik bovendien nog een leave-in conditioner voor je het haar gaat stylen. Door die te gebruiken vóór je gaat föhnen, kan de warmte van de haardroger het product helpen doordringen in het haar. Zorg dat je een hulpstuk gebruikt met lage luchtstroom, zodat je het haar grondig opwarmt voor het droogt.
 
Ga tot slot op zoek naar een haarherstelproduct dat je kan gebruiken vóór het slapengaan en dat je ’s nachts kan laten inwerken. Er zijn héél wat producenten die dit type producten maken en terwijl ze eigenlijk bestemd zijn voor beschadigd haar, dienen ze eveneens om volledig geabsorbeerd te worden en zouden ze wat van de gewenste zachtheid moeten toevoegen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér over haarverzorging