Shampoo en watergolven

Vrouw met krulspelden in het haar
Foto: Kzenon/Shutterstock
Vraag: Kan je uitleggen wat “shampoo en watergolven” voor iets is? Hoelang duurt dit?
 
Antwoord: Deze methode vormde vroeger het hoofdbestanddeel van kappers en salons, maar tegenwoordig wordt ze niet meer zo vaak uitgevoerd als in grootmoeders tijd. Kapsels veranderen en modetendensen komen en gaan. Deze methode wordt opnieuw toegepast wanneer de modewereld dit voorschrijft.
 
Eenvoudig gezegd bestaat deze behandeling uit het wassen en conditionen van het haar, waarna het nat (of handdoekdroog) haar op rollers gewikkeld wordt om krullend haar te creëren. Dit kan gebeuren met behulp van water of andere stylingproducten, afhankelijk van de hoeveelheid steun die je in het kapsel wil.
 
In veel gevallen, vooral dan in het verleden, werd de shampoo- en watergolfmethode gebruikt om het kapsel helemaal op zichzelf te creëren. Het haar werd gewassen, gerold, gedroogd en uitgekamd om een kapsel te creëren met krul en volume. De hoeveelheid krul was afhankelijk van de gebruikte rollers. Tegenwoordig kan deze methode gebruikt worden om een kapsel te creëren, maar veel vaker wordt ze toegepast bij het creëren van opgestoken kapsels om het haar een basis van volume en krullen te geven, waarop dan uitgewerkte haarontwerpen gemaakt worden.
 
Deze methode kan zorgen voor veelzijdigheid in elke haarsnit door volume en gewenste krul toe te voegen. Je kan looks creëren die variëren van zacht en romantisch tot wild en energiek en dit allemaal door het kiezen van de juiste hoeveelheid krul.
 
De behandelingsduur van deze methode hangt af van een paar factoren, zoals de lengte van het haar waarmee je werkt en het formaat en aantal van de gebruikte rollers. Gemiddeld kan een kop schouderlang haar volledig gerold worden op medium rollers in ongeveer 20 à 30 minuten. Daarna heb je 45 à 60 minuten nodig om het haar te laten drogen onder een droogkap (mogelijk méér of minder, afhankelijk van de haardikte) en ongeveer 15 tot 20 minuten voor het uitkammen en afwerken. Dit komt neer op een totale stylingtijd van anderhalf tot twee uur.
 
Dit lijkt héél wat tijd voor het stylen, maar denk eraan dat terwijl de éne klant onder de droogkap zit, je kan werken met een andere klant. Of indien je dit zelf toepast, kan je andere zaken doen terwijl je haar aan het drogen is, zoals het verzorgen van je nagels.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér over het stylen van haar