Uitdunnend haar stoppen

Vrouw met lang uitdunnend haar
Foto: Wavebreakmedia/Shutterstock
Vraag: Mijn haar is aan het uitdunnen. Hoe kan ik dit fenomeen stoppen?
 
Antwoord: Je moet eerst en vooral de oorzaak van het uitdunnend haar achterhalen. Daarvoor moet je naar je dokter. Hij zal je vermoedelijk vragen stellen over je familiale geschiedenis en of er al dan niet vrouwen in je familie zijn die last hebben van uitdunnend haar. Hij zal je misschien ook vragen naar voeding, recente ziektes, huidige medicatie, stressfactoren thuis of op het werk en mogelijk contact met chemicaliën. Er zijn veel factoren die een rol kunnen spelen bij uitdunnend haar bij vrouwen.
 
Sommige vrouwen hebben last van uitdunnend haar na hun zwangerschap, wanneer ze een hormonentekort hebben of gedurende langere periodes in hun leven onder stress staan. Het kan dat je te maken hebt met androgene alopecia, waarbij je genetisch voorbestemd bent om uitdunnend haar te krijgen en dit wordt dan in beweging gebracht door hormonen en het verouderingsproces.
 
Eens de oorzaak van je probleem bepaald is, kan je dokter een behandeling voorschrijven en in veel gevallen zal je haarverlies dan opgelost worden of op zijn minst een halt toegeroepen worden (dus hoe vlugger je naar de dokter gaat, hoe sneller een oplossing in zicht komt). Dit kan betekenen de behandeling van een onderliggende ziekte, een hormonentherapie, voedingscorrecties of –supplementen of een voorschrift voor minoxidil (of aanbevelingen van de merken zonder voorschrift).
 
Het is belangrijk dat je beseft dat enkel je dokter gekwalificeerd is om een diagnose te stellen. Als gediplomeerd schoonheidsspecialist ben ik (en ook elke kapper) gekwalificeerd om voor je uitdunnend haar het meest flatterende kapsel voor te stellen. Ik kan en mag je echter op geen enkele manier adviseren over de oorzaak en/of behandeling van je haarverlies.
 
Sommige kappers hebben de gewoonte om producten en kruidensupplementen aan te bevelen die verondersteld zijn haarverlies te stoppen. Los van die medicatie zonder voorschrift die goedgekeurd is door de overheid en zeker efficiënt is voor specifieke vormen van haarverlies, zijn de meeste van deze kruiden en haarproducten gewoon ons 21ste eeuwse antwoord op slangenolie (middeltje van kwakzalvers). Ze dienen enkel om een hap uit je geldbeugel te bijten, maar hebben verder geen enkel nut.
 
Als je echt bekommerd bent om je haarverlies, aarzel dan niet om naar je dokter te gaan.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér over haarverlies