Uitdunnend haar door haarverlies of afbreken

Vrouw met uitdunnend haar
Foto: Shipfactory/Shutterstock
Vraag: OK, hier ben ik dan. Ik ben begin de 40 en het laatste jaar of zo heb ik vastgesteld dat mijn haar dunner wordt; mijn ouders en zus hebben een kop vol haar. In feite is mijn vader midden de 60 en hij vertoont nog steeds geen tekenen van kaalheid. Ik denk dat ik op dit vlak mijn haar éérder zal kwijt zijn dan hij. Ik zal op mijn voeding letten om te zien of dat wel zal helpen. Ik drink méér dan genoeg rode wijn voor een hoog aantal rode bloedlichaampjes.
 
Ik zou kunnen laten onderzoeken of mijn schildklier niet te traag werkt, maar eerlijk gezegd denk ik niet dat er daar problemen zijn. Ik heb geen énkel symptoom. Perimenopauze? Helemaal niet. Ik ben steeds welgezind. Hoe ’t ook zij, mijn haar komt tot aan mijn beha. Ik laat het normaal highlightenen en één keer, misschien soms twee keer per jaar knippen.
 
Vorige decembermaand was ik voor het eerst ooit bang. Een vriendin deed mijn haar en ze liet het product té lang inwerken, zodat het mijn haar érg beschadigde. Ik liet mijn haar bijknippen en opnieuw highlightenen in februari. Het is sedertdien dat ik merk dat het écht aan het uitdunnen is. Ik was het haast elke dag en als ik iets doe met mijn haar, dan is het de helft van de keren strak achteruit in een paardenstaart zonder föhnen en met wat {merknaam weggelaten} erin en de andere helft van de keren gewoon los met behulp van een föhn en steiltang.
 
In juli gebruikte ik een zelfgekochte kleuring en verfde mijn haar donkerbruin, ik wist niet meer wát gedaan op dit vlak. Het is érg beschadigd. Ik heb gehoord dat je het niet mag knippen als je het wil laten groeien. Ik maak me het méést zorgen over het uitdunnen.

 
Antwoord: Eerst en vooral, gezien de hoeveelheid schade die je beschrijft, zou ik aanbevelen om eens goed je hoofdhuid te inspecteren en daarbij te kijken naar de lengtes die zo’n 8 à 10 cm uitsteken of ze niet afgebroken zijn. Als het haar inderdaad afbreekt, dan is het daardoor dat je het uitzicht van uitdunnend haar hebt.
 
Het is belangrijk om een verschil te maken tussen uitdunnend haar door haarverlies en door beschadiging. Als het haar er dun uitziet omdat het beschadigd werd en afbreekt op sommige punten, dan is het énige redmiddel je haar béter verzorgen en geregeld laten bijknippen tot het opnieuw zijn normale volheid heeft.
 
Haar dat echter uitdunt door haarverlies bij de hoofdhuid wijst mogelijk op ziekte, hormonale toestanden of andere factoren die moeten geïdentificeerd worden voor je kan starten met een behandeling. Dit moet ook vastgesteld worden door een dokter. Als je geen énkel teken van afbreken kunt vaststellen dat het uitdunnen van je haar verklaart, dan moet je naar je dokter stappen om het verlies met hem te bespreken.
 
Vermijd ondertussen élke permanente kleuring (als het nodig is dat je je haar verft om een specifieke look of kleur te behouden, gebruik dan een semi-permanente kleuring, want die is milder) of andere chemische behandelingen zoals permanenten of straightenen. Gebruik ook nooit een haardroger zonder diffuser en als je je steiltang gebruikt, zorg dan dat ze op de laagst mogelijke warmtestand staat om je haar met succes glad te maken.
 
Behandel je haar op een milde manier, vooral in zijn huidige toestand. Zorg dat je het goed gaat conditionen en beschermen terwijl het herstelt van de opgelopen schade.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér over haaruitval