Talkpoeder tegen vettig haar

Bus met talkpoeder
Foto: Shutterstock
Vraag: Is het waar dat talkpoeder een goede oplossing is tegen vettig haar? Hoe gebruik ik talkpoeder? Doe ik het product gewoon op mijn haar en borstel ik het daarna uit?
 
Antwoord: Ik noem het gebruik van talkpoeder geen “oplossing” voor vettig haar, maar het product kan wel gebruikt worden als een middeltje tussen twee wasbeurten in om vettig haar tegen te gaan. De talk wordt gebruikt om overdadige oliën van het haar bij de hoofdhuid te absorberen en dus om de “vettige” look die sommige mensen tussen twee wasbeurten krijgen, te reduceren.
 
Talk is bijzonder nuttig bij iemand die een vettige hoofdhuid heeft, maar ook haar dat uitdroogt door het té vaak te wassen.
 
Om de talk op de juiste manier te gebruiken, moet u ervoor zorgen dat het haar droog is. Gebruik een zuivere, droge handdoek en een haardroger om eventueel zweet en vocht uit het haar te verwijderen. Wanneer u zeker bent dat het haar geen vocht meer bevat, neemt u en borstel met natuurlijke haren en borstelt u het haar segment per segment, totdat u de hele hoofdhuid geborsteld hebt. Het is belangrijk dat de borstel natuurlijke haren heeft – geen synthetische. Borstels met natuurlijke haren zijn zachter voor het haar en helpen om het haar manueel te reinigen en de oliën in het haar te herverdelen.
 
Neem een haarsegment bij de scheiding (indien er één is) of begin bij de voorste rand van de hoofdhuid. Borstel door het segment met zachte druk bij de hoofdhuid om vuil en restanten te verwijderen en om de oliën langs de haarlok naar beneden te trekken om ze te verdelen.
 
Doe daarna een klein beetje talkpoeder op de borstelharen van een make-up borstel (zoals een grote borstel voor wangenrood). Indien nodig mag u ook een doekje uit badstof gebruiken met wat talk op. Zo kunt u de talk gelijkmatig verdelen en vermijdt u brokjes, wat toch de ultieme bedoeling is.
 
Laat de talk enkele ogenblikken op het haar en doorborstel het haar daarna een tweede keer om de poeder (zoveel mogelijk) te verwijderen. Dit mag u geen dagen na elkaar herhalen, want de talkpoeder zou samenkoeken langs de hoofdhuid en kan de huidporiën binnenin de haarlijn verstoppen. De talk zou zelfs de follikels kunnen verstoppen, waardoor u in de problemen zou komen. In zo’n geval moet u haar en hoofdhuid zo snel mogelijk wassen. Dit is vooral zo bij iemand met gevoelige huid, die snel last heeft van acne.
 
Zie ook: Wordt lang haar sneller vet?