Semi-permanente kleuring verwijderen

Oudere vrouw met erg lang haar
Foto: Nadino/Shutterstock
Vraag: Hallo, ik heb mijn haar gedurende een langere periode middenbruin gekleurd met een semi-permanente kleuring. Ik heb van nature middenbruin haar, maar met héél wat grijze ertussen. Ik heb besloten om mijn haar niet langer te kleuren en het helemaal grijs te laten worden.
 
Het probleem is dat mijn haar érg lang is – tot onder mijn BH-band – en alhoewel de kleuring semi-permanent was, blijft ze toch aanwezig in mijn lange haren. Bestaat er een manier om de kleur uit mijn haar te verwijderen zodat ik de grijze haren kan laten schijnen? Bedankt!

 
Antwoord: Ik hoor dit vaak van vrouwen die semi-permanente kleuring gebruikten op érg lang haar of die dit product herhaaldelijk gebruikt hebben gedurende vele jaren. Semi-permanente kleuring heeft een formule die in de cortex van het haar kan dringen omwille van zijn samenstelling op basis van kleine molecules en dit product verdwijnt na 6 à 12 wasbeurten.
 
Sommige delen van het haar (vooral de lagere delen van lang haar) zijn echter méér poreus en laten de kleur dieper doordringen en conditioningbehandelingen kunnen de cuticula (schubbenlaag) strakker maken, wat helpt om de kleur in het haar sluiten. Het herhaaldelijk gedurende een langere periode gebruiken van een semi-permanente kleuring kan de kleurafzetting versterken.
 
Er bestaan véél aanbevolen manieren om semi-permanent kleuring te helpen verwijderen. Eén ervan is het gebruik van warm water om de kleur te helpen wegspoelen, aangezien warm water helpt om de cuticula (schubbenlaag) te openen, wat het voor de kleurmolecules makkelijker zou moeten maken om uit het haar bevrijd te worden. Véél kappers bevelen ook het gebruik aan van een verhelderende shampoo om kleurafzetting te helpen verdwijnen en dit zou moeten helpen om de semi-permanente kleuring vlugger te doen verbleken.
 
Er zijn óók producten op de markt die bestemd zijn om kleuring te verwijderen, zowel semi-permanente als permanente. In jouw geval moet je wel zorgen dat je een product kiest dat énkel bedoeld is voor semi-permanente kleuring. Op de verpakking moet staan dat het product de natuurlijke haarkleur intact zal laten. Het is belangrijk om een product te gebruiken dat énkel dient om semi-permanente kleuring te verwijderen.
 
De producten die bestemd zijn om permanente kleuring te verwijderen zullen ook je natuurlijke kleur liften en zullen je niet het gewenste resultaat geven. De mééste mensen zeggen dat het resultaat van zo’n behandeling een beigeachtig kleur is. De producten om permanente kleuring te verwijderen zijn bedoeld voor mensen die de huidige kleur van hun haar wég willen om daarna een totaal verschillende kleur in hun haar te doen.
 
Als je beslist om een product te gebruiken dat dient om semi-permanente kleuring te verwijderen, lees dan aandachtig de richtlijnen en hou de behandeling nauwlettend in de gaten. Als het product ook maar één teken geeft dat er lightening van de natuurlijke kleur optreedt, spoel het dan onmiddellijk uit. Ik wens jou het allerbeste.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér over het kleuren van je haar