Zelf een permanent aanbrengen

Een permanent zetten
Foto: Shutterstock
Vraag: Mijn moeder van 82 jaar heeft onlangs ruim 4 uur bij de kapper doorgebracht voor een permanent. Zij heeft osteoporose (botontkalking), met als gevolg dat ze niet alleen gekrompen is, maar ook krom loopt. Zó lang bij een kapper zitten is voor haar dus geen pretje.
 
Ik kan best handig met een schaar overweg en hopelijk ook met krullers voor permanent, want ik wil haar aanbieden om haar haar te permanenten als dat over een tijdje nodig is. Mijn vraag is: wat kan ik daar het best voor aanschaffen en vooral van welk merk?
 
Ik kwam haarversteviging van Guhl tegen voor grijs haar: is dat iets voor mijn moeder? Mijn moeder heeft namelijk grijs haar en ze heeft, voor zover ik me herinner, al steeds een permanent gehad. Ik hoor graag van je hoe ik dat kan aanpakken.

 
Antwoord: Er bestaan veel verschillende permanentvloeistoffen en in principe zijn ze allemaal goed. Het is alleen belangrijk dat je weet hoe ermee om te gaan. Er zijn verschillende manieren om een permanent in te draaien. In jouw geval gebeurt dat misschien het makkelijkst bouwsteensgewijs.
 
Na het indraaien doe je door de wikkeltjes een steunstaafje: dit zorgt ervoor dat de haren niet afbreken. Dan breng je langs de contouren een wattenrand aan die je licht voorbevochtigt. Door middel van een flacon breng je een permanentvloeistof aan. Die laat je 10 minuten inwerken, met een permanentkapje op je haar - dit is een plastieken kapje dat om het hoofd gaat - en daarover doe je voor de extra warmte nog een handdoek.
 
Na 10 minuten moet je alles controleren; mocht de krul er goed inzitten, dan kun je gaan spoelen. Dit doe je 5 minuten en na 5 minuten dep je het haar droog. Nu ga je het fixeren, ook dit product moet 5 minuten intrekken. Daarna mogen de wikkels eruit en dan moet je nogmaals fixeren, weer 5 minuten laten intrekken en alles grondig uitspoelen.
 
De behandeling bevat dus veel structuur, maar is al bij al toch niet zo eenvoudig. Je moet goed onthouden dat er tijdens deze behandeling veel mis kan gaan, dus laat je best een specialist aan het werk.
 
Zie ook: Hoe het haar rollen voor een permanent