Opnemen van haarkleuring

Het verven van haar
Foto: Elnur/Shutterstock
Vraag: Mijn haar is natuurlijk blond. Ik krijg het nóóit donkerder. Het stopte volledig met het opnemen van kleur. Als er ook maar één kleur werkt, dan duurt het slechts één à twee wasbeurten voor het weer datzelfde doffe, gelige kleur heeft als voorheen.
 
Mijn haar VOELT niet beschadigd aan en het is op schouderlengte. Wat kan ik doen om beschadiging op te lossen? KAN ik eigenlijk wel iets doen? Hoe komt het dat beroemdheden hun haar voortdurend kunnen kleuren zonder al deze problemen te hebben?

 
Antwoord: Het klinkt alsof jij één van de twee voorkomende problemen hebt: ofwel is je haar zó poreus dat het kleur dat erop zit er afgezogen wordt in opeenvolgende wasbeurten, ofwel is het zó resistent dat het kleur zich enkel oppervlakkig vastzet en weggespoeld wordt tijdens de opeenvolgende wasbeurten.
 
Je kan dit testen door een vernevelaar met water te vullen en daarmee op zuiver en droog haar te spuiten. Als het water onmiddellijk in het haar dringt, is het vermoedelijk poreus. Als het water op het haar drijft vooraleer geabsorbeerd te worden, dan is het waarschijnlijk resistent.
 
Je hebt verteld dat je haar niet beschadigd aanvoelt, maar dat wil niet zeggen dat er geen schade ís. De beste raad die ik je kan geven is je plaatselijk kapsalon op te zoeken en je haar te laten onderzoeken door een professioneel kapper. Het is véél makkelijker om het haar te evalueren als je het persoonlijk kunt zien. Bijkomend kan de kapper je helpen bespreken wat je gewoonlijk doet bij het kleuren van je haar en kan hij je ook raad geven in verband met de oorzaak van jouw probleem.
 
De reden waarom beroemdheden hun haar voortdurend kunnen kleuren zonder jouw problemen te hebben is precies omdat zij professionele kappers hebben die klaar staan om hun diensten aan te bieden. Ik ben géén kapper die gekant is tegen het thuis zelf kleuren van het haar. Wél geloof ik dat je professioneel advies moet opzoeken wanneer er zich een probleem voordoet, alléén al om haarbeschadiging te voorkomen.
 
Als je géén professionele dienstverlening voor het kleuren van je haar opzoekt omwille van de hoge kostprijs, dan kan je misschien eens je licht opsteken bij een plaatselijke school voor schoonheidszorgen die diensten aanbiedt aan het publiek. De studenten die gevorderd genoeg zijn om klanten te bedienen hebben die uitdagingen van verschillende klanten nodig.
 
Daarbij worden de studenten stééds begeleid door een lesgever die hen met raad en daad bijstaat en evaluaties en aanbevelingen helpt maken en doen. De mééste van deze kappersscholen bieden voordeeltarieven aan die binnen de mogelijkheden van bijna elk budget vallen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér over het verven van haar