Nieuwe haargroei

Voorhoofd met vellushaartjes
Foto: Shutterstock
Vraag: Ik ben 29 jaar en krijg nieuw haar. Is dit normaal? Ik heb een nieuwe “pony” die aan heel de voorkant van mijn haar groeit. Die pony wordt vervelend lang en bezorgt me moeilijkheden bij het stylen van mijn haar (want ik heb eigenlijk geen pony). Hoe komt het dat ik nu nieuw haar krijg? Wat kan ik eraan doen? Bedankt!
 
Antwoord: Hoe frustrerend het ook is, kan het dat het in jouw geval “normaal” is. Het klinkt alsof je vellushaartjes hebt die in terminaal haar veranderen bij de haarlijn. Vellushaar is dat fijn doorzichtig haar (donshaar) dat gezicht en grootste deel van het lichaam bedekt. Terminale haren zijn dikker en donkerder. Je vindt ze op het hoofd, onder de oksels en in de schaamstreek.
 
Bij sommige vrouwen kunnen hormonale veranderingen ervoor zorgen dat vellushaar terminaal haar wordt op ongewenste plaatsen. Vrouwen in pre- en posthormonale periode bijvoorbeeld kunnen gezichtshaar ontwikkelen wanneer de vellusharen daar beginnen te transformeren in terminaal haar. In andere gevallen kan het gewoon genetisch bepaald zijn dat vellusharen bij de haarlijn van de hoofdhuid terminaal beginnen te worden.
 
De mogelijkheid bestaat ook dat het hier niet om “nieuw haar” gaat, maar om haartjes die opnieuw groeien nadat de oude afgestoten werden. Ik kan je haargroei niet van dichtbij bekijken, dus kan ik alleen maar veronderstellingen doen op basis van wat jij beschrijft. Ik zou toch willen dat je aan de mogelijkheid denkt dat het helemaal geen nieuw haar is, maar eerder afgebroken haar. Zou het kunnen dat het haar bij de voorste haarlijn beschadigd werd en dat hetgeen jij ziet eigenlijk het overblijfsel is van haren die afgebroken werden door beschadiging door het stylen?
 
Als het hormonaal is, dan zal je vermoedelijk ook terminale haren zien opduiken op andere vreemde plaatsen. Als het genetische aanleg is, dan kan het dat dit de enige plaats is waar je dit soort verandering opmerkt. Als het probleem afbreken is, dan zou je je stylingtechnieken moeten evalueren en ervoor zorgen dat je je haar beschermt tegen verdere beschadiging.
 
Als je zeker bent dat het géén kwestie is van beschadiging door stylen, dan kan ik een paar dingen suggereren: ten eerste, gebruik een trimmer om de kortere haartjes bij de voorste haarlijn af te knippen of ten tweede, gebruik was om de ongewenste haren te verwijderen. Tenzij de haartjes érg donker zijn, zou de eerste optie de gemakkelijkste zijn voor jou. Wees juist voorzichtig dat je niet te veel inwaarts knipt.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér over ongewenste haargroei