Mengeling van rassen

Vrouw met krullend haar
Foto: Dean Drobot/Shutterstock
Vraag: Ik heb érg dik, krullend haar. Ik ben een mengeling van rassen, dus mijn haar is ánders dan het haar van de mééste mensen. Heb jij tips of ideeën die me kunnen helpen om bétere controle te hebben over mijn haar?
 
Antwoord: De mééste mensen die een raciale mix zijn ondervinden dat zij zowel de voor- als de nadelen van elk ras hebben. Terwijl hun haar niet zo ruw is als puur etnisch haar, hebben zij toch massa’s krullen, maar hun haar heeft de neiging om snel uit te drogen en kan kroezen en soms moeilijk handelbaar zijn. Hieronder vind je enkele tips om te helpen zorgen voor je krullen.
 
Eerst en vooral, was je haar niet té vaak. In deze moderne tijden wordt ons gezegd dat we ons haar váák moeten wassen en véél mensen doen dat dan ook élke dag. Dit is echter gewoonlijk niet élke dag nodig, tenzij je véél zweet of véél vuil in je haar krijgt of massa’s haarproducten gebruikt. In feite is het zó dat de mééste vrouwen die een mengeling van rassen zijn, het kunnen houden bij een wekelijkse wasbeurt en misschien zelfs een maand kunnen wachten tussen twee wasbeurten.
 
Bij het wassen moet je zorgen voor een milde shampoo die rijk is aan vochtinbrengende en proteïnerijke elementen. Vermijd producten die zware oliën bevatten en glansproducten, alsook die producten die bestemd zijn om het haar te “verhelderen”. De eerste twee zullen énkel je haar doen doorwegen, terwijl de laatste het zullen uitdrogen.
 
Een goede methode om gemengd haar te wassen is een drukfles nemen (beschikbaar bij je lokale schoonheidszaak – zo’n flessen die gewoonlijk gebruikt worden om haar te verven) en dan één deel milde shampoo (zoals babyshampoo) erin doen samen met drie delen water. Schud de fles goed en breng de oplossing op de hoofdhuid. Masseer de hoofdhuid tot de oplossing schuimt en spoel daarna grondig uit.
 
Het énige wat vrouwen zéker ELKE DAG moeten doen is hun haar conditionen. Een conditioner om uit te spoelen is gewoonlijk voldoende om dagelijkse olie, vuil en concentratie van product te verwijderen. Op de dagen dat je je haar wast, moet je het speciaal goed conditionen. Zoek naar conditioners die zaken zoals tea tree olie, jojoba, shea boter en fruitessenties zoals mango en kokosnoot bevatten. Deze zijn allen licht en rijk aan vocht en zullen helpen om het haar glad te houden.
 
Doe de conditioner op het haar vanaf zo’n 5 à 7 cm van de hoofdhuid en werk naar de haarpunten toe; kam daarna de conditioner door het haar met een kam met wijde tanden, dit voor gelijke verspreiding. Laat het product de aanbevolen tijd op het haar inwerken (zie verpakking) en spoel grondig uit.
 
Droog het haar door met een handdoek erop te drukken, dit om het téveel aan vocht te verwijderen. Gebruik om te stylen een gladmakend antikroesserum terwijl het haar nog nat is en kam dat gelijkmatig door het haar. Als je extra steun en definitie voor je krullen wil, kan je een spraygel gebruiken (één die géén alcohol bevat) en die met de vingers door de krullen verdelen.
 
Laat het haar op natuurlijke wijze drogen of als je het sneller moet drogen, gebruik een haardroger met diffuser op de laagste warmtestand. Zorg ervoor dat je het haar niet té droog maakt.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér over haarverzorging