Het haar van een jongen knippen

Het haar van een kind knippen
 
Vraag: Hoe knip ik het haar van mijn één jaar oude zoontje? Het ziet er naar uit dat er langs achter méér nodig is dan het énkel maar korter knippen, maar ik las op je site dat geleidelijk knippen niet zo goed werkt bij fijn haar. We hebben een tondeuse, maar ik weet niet wat hij daarvan zou vinden!
 
Antwoord: Dit is duidelijk een situatie die wat zorgvuldige beschouwing vraagt. Verschillende kinderen hebben wijd variërende temperamenten en wat het éne kind zal verdragen zonder ál te veel moeite, zal een ander kind weigeren uit volle kracht.
 
Ik raad niet aan om de tondeuse te gebruiken bij je zoontje zonder hem eerst gewoon te maken aan dit toestelletje. Het luide gezoem en de trillingen kunnen hem doen schrikken, vooral wanneer het kind de geluiden niet kan plaatsen.
 
Ik vind ook dat een kind van één jaar niet rijp is voor de tondeuse. Ik zou aanbevelen dat je een laagjestechniek toepast op de achterkant van het haar. Je kan dit doen door het haar in verticale stukjes te verdelen en het te knippen onder een verticale hoek. De béste manier daarvoor is het kind laten vastnemen door iemand die het vertrouwt zodat je kind zich veilig en zeker voelt en zijn aandacht gericht is op die persoon.
 
In véél gevallen verdient het zelfs de voorkeur dat het kind slaapt. Als dat niet mogelijk is, zorg dan dat die andere persoon de aandacht van je zoontje trekt en hem afleidt van wat jij aan het doen bent.
 
Hou stééds je hand tussen het hoofd van je kind en de schaar. Gewoonlijk kan je je hand direct op het hoofd van het kind houden en twee vingers gebruiken om de deeltjes haar vast te houden terwijl je knipt. Als het kind dan plots beweegt, ben jij de énige die zich kan prikken of snijden. Voor de béste resultaten moet je ervoor zorgen dat je de hoek van het hoofd volgt tijdens het knippen. Aangezien het belangrijkste voor jou de achterkant van het hoofdje is, hou je best je schaar in dezelfde hoek als de nek.
 
Bij zo’n klein kind is het gewoonlijk mogelijk om ál het haar te knippen in vier beurten. Verdeel gewoon het haar bij de nek in vier gelijke delen. Zorg ervoor dat je stééds een stukje haar van het vorige deel bij het volgende neemt, als een soort leidraad. Zó heb je dan op het einde een gelijkmatige snit.
 
Als je eventueel tóch de tondeuse wilt gebruiken bij je kind, dan zou ik aanraden om je zoontje te laten kijken wanneer je de tondeuse gebruikt bij een ánder lid van de familie. Je kan dan traag de tondeuse bij het kind brengen tot je zéker bent dat hij niet zal in paniek slaan door het geluid en de trilling.
 
Eens hij zich goed lijkt te voelen bij dat machientje, kan je hem laten wennen aan de trilling door hem aan te raken met de achterkant en zijkanten van de tondeuse zodat hij er niet kan naar grijpen. Voor de veiligheid zorg je er bést voor dat het beschermkapje nog op de tondeuse zit wanneer je dit alles doet.
 
Afhankelijk van hoe snel het kind gewoon raakt aan de tondeuse, zal je ze eventueel kunnen gebruiken bij hem. Dit kan nog vergemakkelijkt worden als je hem duidelijk maakt dat hij dan nét zoals de andere familieleden is die de tondeuse gebruiken.
 
©Kapsels.net    Foto: Dreamstime
 
Zie ook: Hoe haar knippen