Grijze en witte haren op jonge leeftijd

Meisje dat haar eerste grijze haren ontdekt
Foto: Shutterstock
Vraag: Ik ben 19 jaar en heb gemerkt dat ik in de laatste paar maanden witte hoofdharen gekregen heb en reeds een tijdje grijze/witte haren heb in de schaamstreek. Ik vroeg me af of jij soms goede natuurlijke supplementen kent om de witte haren opnieuw bruin te krijgen.
 
Ik ben niet zéker of dit erfelijk is of of ik misschien een aandoening heb die dit veroorzaakt. Ben jij op de hoogte van oplossingen voor dit probleem? Ik word gek van dat grijs en wit haar op zo’n jonge leeftijd. Als je me alsjeblief wat feedback zou kunnen geven, dan zou ik dit érg appreciëren. Bedankt voor je hulp.

 
Antwoord: Wel, het spijt me voor jou dat ík degene ben die je dit moet zeggen, maar er bestaat géén “wondermiddel” om grijze haren hun natuurlijke kleur terug te geven wanneer dit gewoon een erfelijke kwestie is. Het is zéker ongewoon voor iemand van jouw leeftijd om grijze haren te ontwikkelen, maar niet ongehoord.
 
Het is zó dat één van mijn beste vrienden reeds een hoofd goed bezaaid met grijze haren had toen hij nog op school zat (op zijn zeventiende). Hij zat hiermee gewoonlijk verveeld tot ik aantoonde dat één van onze ándere vrienden volledig kaal was tegen de tijd dat wij afstudeerden. Blijkbaar is het hebben van grijze haren te verkiezen boven het kaal worden wanneer het over mannen gaat.
 
Er bestaan véél oorzaken voor het voortijdig grijs worden van het haar. Ziekte, stress, arme voeding/vitamine- en mineraaltekort en sommige medische behandelingen kunnen állen verantwoordelijk zijn voor het grijs worden van het haar. Het kan óók gewoon in de genen zitten dat je haar op precies dit tijdstip in je leven grijs wordt.
 
Als je denkt dat er een kans bestaat dat het niet erfelijk is, zou je bést overwegen om naar je dokter of dermatoloog te gaan en met hem bespreken wat de mogelijke oorzaken van jouw grijze haren zouden kunnen zijn. Als je niet aan een medisch probleem of een voedingsprobleem denkt, dan is je béste toevlucht een haarkleuring.
 
Een kleuring gebruiken die énkel kleur afzet en die een paar tinten lichter is dan je originele kleur zal ervoor zorgen dat je weinige grijze haren zich onmerkbaar gaan vermengen (tot 10 % grijs). Wanneer je grijze haren overvloediger aanwezig zijn, kan je haarkleurtinten gebruiken die dichter aanleunen tegen je natuurlijke kleur. Het alternatief is je erbij neer te leggen. Misschien ben jij één van de weinige mensen wiens haar volledig grijs wordt, wat voor een érg treffende look kan zorgen.
 
Als je van plan bent om je haar te kleuren met als doel het grijs te dekken, bekijk dan alsjeblief onze artikels over haarkleuring. We beschikken over gedetailleerde informatie die toelaat om een kleuring te kiezen voor ieder niveau van grijs.
 
Heb géén vertrouwen in één van de véle “natuurlijke remedies” waar je reclame voor ziet. Ze zullen niet werken bij jou, tenzij het grijs worden van je haar het resultaat is van vitamine en/of mineraaltekort en dat is iets wat je moet bespreken met je dokter. Ik raad persoonlijk aan om de beweringen van deze “natuurlijke remedie” firma’s niet te vertrouwen.
 
Om op je vraag te antwoorden: ik zocht verschillende firma’s op die beweren dat ze kruiden- en minerale remedies hebben voor grijs haar. Wat ik vond waren websites met feedback forums waarop tientallen mensen zeiden dat ze teleurgesteld waren omdat ze (in sommige gevallen) honderden euro’s betaald hadden voor supplementen die niet werkten zoals beloofd. Het antwoord van de firma’s dan weer was dat de andere voordelen van diezelfde supplementen het ontbreken van de beloofde resultaten compenseerden.
 
Er waren óók firma’s bij die verdachte uitspraken deden over de oorzaken van grijs haar. Er was zelfs een site die zó ver ging dat hij beweerde dat té veel seksuele activiteit het haar deed grijs worden omdat het lichaam dan nooit de gelegenheid had om zichzelf “aan te vullen”. Als dit écht waar was, dan zouden er héél wat mensen zijn die zouden streven naar grijs haar énkel en alleen om de indruk te wekken van seksuele bekwaamheid.
 
Ik besef wel dat vroegtijdig grijs haar hebben ontstellend en verontrustend kan werken voor iemand die jong is, maar ik zou met jou graag zo éérlijk zijn als ik maar kan en je géén beloften doen die niet redelijk zijn. Ik wens je alle succes toe en als je ooit iets “natuurlijks” vindt dat ervoor zorgt dat je grijze haren terug hun natuurlijke kleur krijgen, laat het me dan alsjeblief weten.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Tieners en grijs haar