Haaruitval Vermijden

Uitgevallen haar
Foto: Suriya Yapin/Shutterstock
Vraag: Ik ben 15 jaar en mijn haar heeft reeds héél wat doorstaan. Twee jaar geleden ben ik gestart met het te straightenen en kleurde ik het permanent zo ongeveer 4 keer. Dat is héél wat. Mijn haar is van nature dik, maar toch fijn. Ik heb ook een vreemde neiging om haar te verliezen wanneer het vochtig is – slechts enkele lokken per keer. Onlangs is het héél wat dunner geworden. Géén zichtbare kale plek natuurlijk, maar tóch maak ik me zorgen. Het is maar de helft meer van wat het geweest is.
 
Maanden geleden heb ik het straightenen beperkt tot zo’n 2 à 3 keer per maand. Mijn haar behield steeds dezelfde textuur, héél zacht. Mijn ma heeft een gelijkaardig probleem, maar haar haar lijkt dezelfde body en volheid van altijd te hebben. Ik was mijn haar om de 2 à 3 dagen en ik condition het om de 2 dagen. Ik raak erdoor ontregeld en het voelt aan alsof ik in de eerstvolgende jaren kaal zal worden!
 
Heb jij enige hulp of enig advies om haar te doen groeien of om te vermijden dat het uitvalt? Is dit fenomeen erfelijk? Elke vorm van hulp zal zéér geapprecieerd worden.

 
Antwoord: Het éérste wat ik zou aanbevelen is om zorgvuldig naar je haar en hoofdhuid te kijken en voor jezelf uit te maken of je ál dan niet tekenen hebt van afbreken van haar, wat véél voorkomt bij mensen met fijn haar dat herhaaldelijk chemisch werd behandeld (vooral als het haar droog is of andere tekenen van beschadiging vertoont). Je zal misschien de hulp moeten inroepen van een vriendin of familielid om je héle hoofd te helpen afspeuren.
 
Waar het hier om gaat is dat je te weten komt of je probleem vermoedelijk haarbreuk is (wat kan verholpen worden door een kapper) of als je in feite lijdt aan haarverlies (een probleem dat te maken heeft met de haarwortels). Aangezien je haar fijn is, zal het vermoedelijk moeten gedroogd worden om het te kunnen onderzoeken.
 
Als je géén tekenen van haarbreuk opmerkt, dan moet je naar je dokter om het te hebben over het haarverlies en om een oorzaak te bepalen. Er zijn een aantal zaken die haarverlies kunnen veroorzaken: ziekte, hormonaal onevenwicht, geneesmiddelen, arme voeding, enz… Alleen je dokter is bevoegd om je te helpen met het behandelen van problemen waarvan de oorzaak zich onder de huidoppervlakte bevindt.
 
Aan de leeftijd van 15 jaar ondergaat je lichaam nog steeds ontwikkelingsveranderingen veroorzaakt door adolescentie en als je inderdaad haarverlies hebt, dan kan het dat dit gewoon een kwestie van hormonale veranderingen in het lichaam is en zoiets zal zich op tijd oplossen. Ik zeg het nóg maar eens, alleen een dokter is bevoegd om dit te helpen bepalen.
 
Ondertussen moet je ervoor zorgen dat je je haar dagelijks gaat conditionen met een proteïnerijke conditioner met vochtinbrengende bestanddelen om je haar te helpen versterken en de tekenen van beschadiging te verlichten. Bovendien zal een wekelijkse diepteconditioning niet schadelijk zijn voor je haar en die behandeling zou moeten helpen om elke droog gevoel en elk symptoom van beschadiging te verlichten.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Meer over haaruitval