Vlekken van haarkleuring

Vlekken van haarverf op het voorhoofd
Foto: Shutterstock
Vraag: Wat is de beste manier om haarkleuring te verwijderen van de huid? Mijn vrouw heeft er vandaag op haar voorhoofd, onder haar pony, nadat ze voor het eerst … én voor het laatst naar een nieuw kapsalon geweest is.
 
Antwoord: Dit is een veel voorkomend probleem met haarkleuringen. Omdat haar en huid eigenlijk uit dezelfde materialen gemaakt zijn (keratine proteïnen), zal de methode die kleur aan het haar geeft, ook vlekken op de huid maken wanneer de kleur in contact komt ermee.
 
Het verbaast me dat het kapsalon je vrouw zomaar liet zitten met de vlekken op haar huid. Eerst en vooral omdat de kapper tijdens het haarkleurproces onmiddellijk elke vorm van kleuring die op de huid terechtkomt moet afvegen om vlekken te voorkomen en ten tweede omdat er dozijnen producten op de markt zijn die speciaal bestemd zijn om vlekken van haarkleuring van de huid te verwijderen na de kleurbehandeling. Een goed kapsalon heeft deze in voorraad omdat een accidentje steeds mogelijk is en omdat er haast tijdens élke behandeling wat vlekjes op de huid komen.
 
Het is ook mogelijk dat de vlekken op de huid ontstaan NA de kleurbehandeling wanneer de gegeven kleur sterk genoeg is om te “bloeden” wanneer die opnieuw nat wordt (door regen, transpiratie, enz.). Dit is speciaal het geval met kleurspoelingen, die ofwel aan de oppervlakte zitten ofwel gemakkelijk door de cuticula (schubbenlaag) komen.
 
Het beste wat je kan doen is naar je dichtstbijzijnde schoonheidszaak stappen en bij de afdelingen kleuringen zoeken naar een vlekverwijderaar. De meeste producenten van haarkleuring hebben hun eigen merk verwijderaar en ze werken allemaal éven goed. De meeste producten kunnen gebruikt worden zonder je haarkleur te beschadigen (voor vlekken bij de haarlijn). Ze werken verbazend, zeker voor vrouwen en mannen die hun wenkbrauwen hebben laten kleuren om een natuurlijk geheel te vormen met hun haar. Ze kunnen gewoon de wenkbrauwen kleuren en de vlekken achteraf verwijderen zonder dat de kleur weggaat.
 
Als je niet naar een schoonheidszaak stapt, dan kan je ook waterstofperoxide gebruiken; je kan dit product vinden bij de eerste hulpafdeling van je supermarkt (of in de apotheek). Je moet echter voorzichtig zijn met waterstofperoxide. Als je dit product op gekleurd haar aanbrengt, dan zal de kleur verbleken. De meeste waterstofperoxideoplossingen beschikbaar voor eerste hulp zijn zéér mild (2 % peroxide) en het lichter worden van de vlek zal stap voor stap gaan.
 
Er bestaat ook nog zoiets als onze ouderwetse volharding en hard labeur. Omdat de kleuring slechts oppervlakkige vlekken maakt, zal het gebruik van een zachte doek en een milde reiniger de vlekken verwijderen na herhaaldelijk wassen. Je zal de vlek misschien niet onmiddellijk weg krijgen, maar ze zal wel verminderen en eventueel toch verdwijnen.
 
Tot slot kan je voor extreme vlekken op handen en armen chloorbleekmiddel gebruiken. Wees echter wél gewaarschuwd dat dit duidelijk een heel hardnekkig product is dat de huid kan beschadigen indien het er té lang mee in contact is. Wrijf de vlekken in met het bleekmiddel tot ze lichter worden, spoel daarna onmiddellijk met koud water en was de plaats dan met zeep en water. Gebruik vochtinbrengende crème op de huid om het vocht te herstellen en elke mogelijke schade te minimaliseren.
 
Sommige mensen zijn overgevoelig voor chloorbleekmiddel en voor hen is dit dus géén optie. Ik heb vrouwen gekend die dit product gebruikten om vlekken op hun gezicht te verwijderen; ze namen katoenen doekjes die doordrongen waren met bleekmiddel en daarna uitgewrongen om de vlekken mee te deppen. Ik zou extreme voorzorg aanraden hiermee, vooral met vlekken dicht bij de ogen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Haarverf die vlekken maakt op de kussensloop