Haargroei bij de man

Man en vrouw met verschillende haarlengtes
Foto: Luis Molinero/Shutterstock
Vraag: Kunt u me alstublieft vertellen of het haar van een man sneller groeit dan dat van een vrouw? Hoeveel groeit het haar van een man per maand?
 
Antwoord: Het haar van een man én van een vrouw groeit gemiddeld aan hetzelfde tempo – ongeveer een goede cm per maand. Natuurlijk verschilt dit lichtjes van persoon tot persoon, maar dit is niet significant genoeg om te kunnen spreken over een verschil in groeiritme bij mannen en vrouwen.
 
Vaak denkt men echter dat het haar van een man sneller groeit, maar dit is eigenlijk gezichtsbedrog. Herenkapsels zijn namelijk gewoonlijk korter dan dameskapsels. Bij een man is het haar vaak minder dan 1 cm lang. Daardoor lijkt het sneller te groeien, want in een maand tijd zal dit haar effectief verdubbelen in lengte. Bij een haarlengte van 10 cm is een goede cm groei in vergelijking nauwelijks zichtbaar.
 
Natuurlijk bestaan er uitzonderingen op deze regel bij beide seksen. Bij vrouwen is er vaak een duidelijke toename in groei merkbaar als resultaat van zwangerschapshormonen. Net zoals ook veel vrouwen te kampen hebben met haarverlies na de zwangerschap.
 
Bij mannen veroorzaken de sekshormonen (de hormonen die de ontwikkeling van primaire en secundaire seksuele eigenschappen regelen) een toename van het groeitempo van gezichtshaar. Het probleem is dat dit ook kan bijdragen tot mannelijke kaalheid.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Waarom groeit er bij vrouwen geen gezichtshaar?