Uitdunnend haar en leeftijd

Vrouw met uitdunnend haar
Foto: Depositphotos
Vraag: Op welke leeftijd begint het haar van een vrouw uit te dunnen?
 
Antwoord: Haarverlies bij vrouwen is courant, maar komt niet bij iedereen voor. Een vrouw zal niet noodzakelijk vanaf een bepaalde leeftijd haar haar beginnen te verliezen, los van de dagelijkse haarafscheiding (gewoonlijk verliest iemand 30 à 40 haartjes per dag tijdens de natuurlijke haargroeicyclus).
 
Wanneer en of je uitdunnend haar zal hebben en hoe dun het dan wel zal worden is bepaald door genetische en hormonale factoren. Als je genetisch voorbestemd bent om je haar te verliezen, dan kan dat al beginnen als tiener of jonge twintiger. Bijna 40 % van alle vrouwen echter zal in zekere mate haarverlies vaststellen rond de leeftijd van 35 jaar.
 
In dit geval is er sprake van androgene alopecia en bij vrouwen is dit een algemeen dunner worden van het haar over het gehele hoofd.
 
Het beste wat je kan doen om te bepalen wanneer en of je haar zal dunner worden is kijken naar je moeder, tantes en grootmoeder langs moeders kant. Heeft één van hen uitdunnend haar? Wanneer was dit voor het eerst? Er bestaat een grote kans dat ook jouw haar rond die leeftijd dunner zal beginnen worden. Als er een groot verschil is tussen hun onderlinge startleeftijden, dan heb je tenminste een leeftijdsrichtlijn om uit te kijken naar tekenen van haarverlies.
 
Als je je echter zorgen maakt over mogelijk haarverlies, ga dan naar je dokter. Er bestaan daar behandelingen voor. Als je denkt dat je uitdunnend haar hebt zonder er dat er in je familie een voorgeschiedenis is, stap dan direct naar je dokter.
 
Het probleem zou kunnen te wijten zijn aan een nog niet opgespoorde aandoening, een hormonaal onevenwicht of een arme voeding, maar hoe vlugger je de oorzaak vindt, hoe sneller je kan optreden om het haarverlies te stoppen. De hierboven vermelde factoren kunnen storingen in de groeicyclus van de haarfollikels veroorzaken en het aanpakken van de oorzaken van haarverlies kan je haar opnieuw normaal maken.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Haar en kapsels voor oudere vrouwen