Droge hoofdhuid in de winter

Wintermode met lang haar en een rolkraag
Foto: Dreamstime
Vraag: Sinds ik een gedeeltelijke thyroidectomy (verwijderen van de schildklier) gehad heb, merk ik dat mijn hoofdhuid érg droog is tijdens de winter. Welke producten zijn goed voor een schilferige droge hoofdhuid? Ik heb fijn haar. Wat is eveneens goed voor méér body?
 
Antwoord: Er bestaan een aantal dingen die je kan proberen om de symptomen van je droge hoofdhuid te helpen verzachten. Eerst en vooral kan je zoeken naar een shampoo voor droge hoofdhuid. Gewoonlijk vind je die in of dichtbij de afdeling met de antiroosshampoos.
 
Véél van deze shampoos gebruiken ingrediënten zoals essentiële oliën (teatree, eucalyptus, enz…) of behandelingen die hun nut bewezen hebben bij jeuk en schilfers (selenium) om de hoofdhuid van vocht te voorzien en/of de jeukerige, droge hoofdhuid te behandelen.
 
Je overweegt best ook om wekelijks een diepteconditioning/proteïnerijke behandeling toe te passen waarbij je onder een droogkap gaat zitten en dit om de hoofdhuid te blijven voorzien van vocht. Dit zal ook uitstekend zijn om body te helpen toevoegen aan je haar.
 
Borstel het haar eveneens dagelijks met een borstel gemaakt uit natuurlijke haren. Start bij de voorste haarlijn en borstel het haar naar voor, waarbij je gelijkmatig contact maakt met de hoofdhuid. Werk geleidelijk naar achter toe totdat de hele hoofdhuid geborsteld is, draai dan de richting om en borstel het haar achterwaarts waarbij je start bij de nek.
 
Borstel niet té veel, borstel gewoon een aantal keren om de hoofdhuid van voor naar achter en van achter naar voor te overlopen en om er zeker van te zijn dat het haar klitvrij is op het einde. Het borstelen zal ervoor zorgen dat de bloedcirculatie in de hoofdhuid gestimuleerd wordt en dit zal het vochtgehalte helpen regelen en dode huidcellen losmaken en schilfers verwijderen. Je mag het haar énkel borstelen wanneer het volledig droog is.
 
Tot slot kan ik zeggen dat de gewoonlijke oorzaak van winterse droge hoofdhuid de frequente overgang is van koude buitenlucht naar warme (en vaak té droge) binnenlucht. Om dit effect te minimaliseren, kan je de binnenlucht bevochtigen. Door luchtbevochtigers te gebruiken en metalen verdampers bij warmtebronnen zoals open haarden en gaskachels (die écht het vocht uit de lucht zuigen) te plaatsen, kan je helpen om het uitdrogend effect op je hoofdhuid en huid in het algemeen te verminderen.
 
Om méér body aan je haar te geven, kan je de conditioning/proteïnebehandelingen van hierboven toepassen en je kan eveneens een sproeifles gebruiken met toverhazelaar om op handdoekdroog haar te spuiten vóór het drogen. De toverhazelaar zal helpen om je haar méér body te geven en werkt als een stylingproduct dat érg lichte steun geeft.
 
Zie ook: Haarverzorgingsadvies voor de winter