Vuil haar (2)

Haar wassen
 
Vorige pagina
 
Je haar niet al te vaak wassen is een goede zaak, waar we het straks nog zullen over hebben, maar méér dan twee weken wachten met wassen is absoluut uit den boze. Zorg ervoor dat je je bewust bent van wat er je haar binnendringt, los van stylingproducten, zodat je niet in de val van onnodige opbouw trapt. En laten we het nu hebben over hoe vaak je je haar eigenlijk moet wassen!
 
Er is recent een beweging ontstaan van dames die hun verhalen deelden over hoe ze gestopt waren met het wassen van hun haar en wat voor magische resultaten dit opleverde. Ik ben niet iemand die botst met iemands persoonlijke keuzes, maar na wat opzoekwerk heb ik ontdekt hoe vaak je je haar moet wassen en veel heeft te maken met het haartype.
 
Ben je iemand die dagelijks fitnest en daarbij veel zweet, erg dun/fijn haar en een vettige hoofdhuid heeft en/of leeft in een vochtige omgeving, dan heb je de toestemming om je haar dagelijks te wassen. Je vormt de gelukkige uitzondering op de regel. De reden hiervoor is dat de “niet te vaak wassen” regel enkel bestaat omdat shampoo elke natuurlijke olie, zoals talg, vangt en zo je haar gaat uitdrogen. Shampoo verwijdert de natuurlijke vet/vuil barrière die je bescherming biedt.
 
Heb je dikker haar of droge/krullende lokken, dan mag je twee tot drie dagen tussen twee wasbeurten laten; liet je je haar professioneel straightenen, dan kan het zelfs tot één week mooi blijven op voorwaarde dat het erg proper was bij het straightenen.
 
Denk maar aan oudere dames die één keer per week naar het kapsalon gaan. Dit is nogal typisch voor hen en het kan ook typisch voor jou zijn. Om jezelf een fris gevoel te geven, kan droogshampoo een grote hulp zijn. Zorg dat je steeds een reisformaat van droogshampoo in je tas hebt voor het bijwerken van je haar.
 
Zoals ik reeds vermeldde, produceren onze follikels talg afkomstig uit de talgklieren, die een wax-olieachtige substantie afscheiden, ook gekend als vet, die helpt om haar en huid waterbestendig te maken en ook fungeert als smeermiddel. Talg helpt ook om de kwaliteit van je haar te onderhouden op een extreem natuurlijke manier terwijl je haar onder controle blijft en beschermd is tegen de harde toxines uit onze omgeving (zo goed mogelijk toch).
 
En terwijl talg veel voordelen heeft, is het zo dat – wanneer je van nature vettig of dun haar hebt – je haar sneller vieze geurtjes rond je zoals rook, beschimmeld eten enz… zal oppikken en absorberen. Zoals reeds vermeld moet je – indien je zo’n haar hebt – ervoor zorgen dat je het onderhoudt op de best mogelijke manier en dit omvat dagelijkse wasbeurten. Misschien kan je ook naar je kapper gaan. Die kan een geweldige combinatie van shampoo en conditioner aanbevelen die de stank zal doen verdwijnen zodat je zo fris als een madeliefje kunt zijn.
 
Ik hoop dat al mijn uitleg je geholpen heeft en dat je nu de voordelen ziet die verbonden zijn aan het niet al te vaak wassen van je haar. Ik hoop dat je begrijpt dat ons haar noodzakelijke oliën produceert om het gezond te houden en dit mag niet ontkend worden. Hoe beter je je bewust bent, hoe beter je alles begrijpt en hoe beter je je haar kunt behandelen. Veel succes!
 
©Kapsels.net    Foto's: Shutterstock