Lang haar en verkeersongevallen

Vrouwelijke chauffeur met lang haar
Foto: Shutterstock
Een dochtermaatschappij van een autoverzekeringsmaatschappij maakte een rapport bekend waarin de bevindingen stonden van een onafhankelijk onderzoek over het onderwerp lang haar en het besturen van een auto. De studie toonde aan dat ongeveer 190 000 dames in het Verenigd Koninkrijk (bijna) een ongeval hadden of een bruusk manoeuvre uitvoerden als gevolg van hun zicht dat beperkt werd door hun haar tijdens het besturen van een wagen.
 
De studie wees eveneens aan dat 67% van de vrouwen tegenwoordig een kapsel draagt dat in de ogen kan vallen tijdens het rijden, maar dat slechts 21% van de vrouwen het haar steeds vastmaakt vooraleer in de wagen te stappen.
 
Ook interessant is het feit dat zelfs wanneer het haar van de bestuurster haar zicht niet belemmert, dit toch kan leiden tot een verkeersongeval, want 57% van de dames bekende de handen van het stuur te nemen om het haar te herschikken of het uit de ogen te duwen. De huidige trends in haarstyling dragen ook bij tot het probleem, want ongeveer 53% van de vrouwen vindt stijl belangrijker dan functionaliteit. De huidige look van langer haar en vooral een lange, losse pony betekent dat er een verhoogd risico is voor deze dames.
 
Er bestaan reeds jarenlang rapporten over de verschillende en ogenschijnlijk onschuldige zaken die gevaarlijk kunnen zijn tijdens het rijden op de rijbaan, maar veel mensen denken daarbij niet aan lang haar onder de echt gevaarlijke factoren. Wel, als iemand die gewoon was om het haar tot onder de schouders te dragen en ervan hield om te rijden met open zonnedak, kan ik je uit de eerste hand vertellen hoe gevaarlijk dit kan zijn.
 
Hoe opwindend het ook is om je haren in een grote boog achter jou te voelen wapperen in de wind, er zijn ook veel momenten waarop het haar over je ogen of mond valt en daarbij meer steekt en irriteert dan je zou verwachten van haar.
 
Vrouw in een cabrio, met een sjaal rond haar haren gewikkeld
Foto: Zurijeta/Canva
Kappers hebben eenvoudige oplossingen aangeboden voor dames die veiliger willen zijn terwijl ze een auto besturen met lang haar:
 
• Hou enkele haaraccessoires bij de hand in het handschoenenkastje van je wagen. Een diadeem, eenvoudige haarband of bananenklem zullen een lange pony uit de ogen en het haar weg van je gezicht houden tijdens het rijden.
 
• Lijkt dit voor jou te gewoontjes, dan zijn er tegenwoordig veel haarspelden op de markt, gaande van klassieke alligatorspelden tot ontwerpen in diamant of stras die heel flashy zijn en glinsteren. Of, voor het ultieme voorbeeld van klassieke glamour, zal een zonnebril van Chanel die goed vastzit op de bovenkant van je hoofd al je verdwaalde lokken uit je gezicht houden.
 
• Heb je een kapsel dat er té warrig (of misschien té platjes) zou uitzien door het gebruik van een diadeem, kam of speld, overweeg dan het gebruik van een lange sjaal die je rond je haar wikkelt en achteraan over de schouders drapeert voor een klassieke Grace Kelly toets van elegantie.
 
In mijn eigen leven leerde ik al snel om een paardenstaartelastiekje rond de versnellingspook van mijn sportwagentje te wikkelen. Zo kon ik mijn haar vastmaken telkens ik in mijn wagen stapte. Dit diende twee doelen: het voorkwam dat prikkend en snijdend haar me in het gezicht hinderde en het zorgde ervoor dat ik bij aankomst op mijn bestemming geen winderige massa haar vol klitten en knopen had.
 
Natuurlijk kan het herkennen van mogelijke probleemkapsels moeilijk zijn. Veel vrouwen denken dat, gewoon omdat hun haar uit het gezicht gestyled is, er geen problemen zullen opduiken.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér tips voor lang haar