Badderen en haarwas perikelen bij kinderen (2)

Shampoo en conditioner
 
Vorige pagina
 
Stap twee: haren wassen
 
Nat worden is één, maar shampoo op zijn hoofd doen en zijn haren wassen was een ander verhaal. Dus deed ik een milde badschuim in het bad en liet dit lekker schuimen. Ik maakte hiermee een sik bij mijzelf of een flinke dot schuim op mijn neus tot grote hilariteit van hem. Hij besloot te helpen met als gevolg dat ik mijn linkeroog dichtgeknepen moest houden en haast niet meer door mijn mond kon ademen. En hij maar lachen.
 
Uiteindelijk bouwde hij een toren schuim boven op mijn hoofd en in ons spel belandde ook de nodige hoeveelheid schuim op hem zelf. Vervolgens vertelde ik hem dat mijn haar nu zo vies was dat ik het maar moest wassen en hij mocht helpen. Samen wasten we mijn haar en ongemerkt, terwijl hij druk doende was, deed ik een beetje kindershampoo op zijn hoofd met de verklaring dat zijn haar er net zo uitzag. Het uitspoelen deden we ook als een spel. Hij mocht de douche, die ik op een wat zachtere straal had gezet, boven mijn hoofd houden terwijl ik mijn haren met mijn handen uitspoelde en af en toe naar de douchekop keek of hij het nog wel deed.
 
Kinderen imiteren graag, dus ook dit deed hij na waardoor de shampoo langs zijn gezicht begon te druipen. Ik bood aan om het dan maar snel uit te spoelen, zodat hij er geen last meer van zou hebben en deed dit met gezwinde spoed. Als extra hulpmiddeltje gaf ik hem altijd een washandje dat hij voor zijn ogen kon houden. Het badderen en haar wassen werd zo een groot plezier. Na het afspoelen en zachtjes afdrogen deed ik nog een haarlotion in zijn haar, waardoor hij heerlijk rook en altijd trots in zijn pyjama naar zijn vader ging die vervolgens uitgebreid aan zijn haar moest ruiken en moest verkondigen hoe lekker hij wel rook.
 
Ook had hij een eigen haarborsteltje waarmee hij zijn eigen haar kon "borstelen". Een zacht borsteltje voor fijne haartjes. Zelf gebruikte ik een fijne kam voor zijn haar, waarbij ik al kammend van beneden naar boven werkte terwijl ik mijn andere hand bij het te kammen haar legde om een trekkend gevoel aan zijn haartjes te voorkomen. Inmiddels is hij negen jaar en beschikt hij over een hele lijn haarverzorgingsproducten van fruitig geurende shampoo tot conditioner en eenvoudige gel tot glitter gel en haarcement en moeten we hem af en toe vragen of het douchen met het oog op de waterrekening iets korter kan duren.
 
Waar het eigenlijk op neer komt is dat je het badderen en haren wassen voor je kind een leuk avontuur maakt waarin ze zelf ook inbreng hebben en waar even de tijd voor genomen wordt. Dit avontuur begint al bij het kopen van de shampoo en de zeep, Een shampoo uit een leuk flesje in de vorm van bijvoorbeeld een beer zal veel interessanter zijn dan een eenvoudig shampoo flesje. Je kunt hiervoor natuurlijk ook een leuk flesje met pompje kopen en deze steeds navullen. Je kent je eigen kind het best, dus speel op een positieve manier in op die onderwerpen waar ze gevoelig voor zijn.
 
Betrek eventueel favoriet speelgoed of een knuffel bij dit proces, tenminste als het tegen water kan. Met de speeltjes kun je leuk verstoppertje spelen in het schuim. Ik had in de badkamer een speciale mand met speeltjes die altijd mee in bad konden en waaruit hij steeds kon kiezen. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, een lege shampoo fles of een zacht kunststof kannetje uit de keuken is soms net zo leuk. Maak al het speelgoed na het baden wel goed schoon en laat het op een doek goed drogen voor je het weer in de mand terugdoet. Badolie resten kunnen vervelend plakken.
 
Als je de douche of de kraan gebruikt terwijl je kind in bad zit, zet het dan op een iets zachtere straal. Een harde waterstraal kan je kind schrik aanjagen. Leg ook altijd een extra washandje binnen handbereik van je kindje. Hiermee kunnen ze op elk gewenst moment alle vervelende spetters uit hun gezichtje poetsen of het voor hun ogen houden wanneer je het haar uitspoelt. Verder doe je er goed aan om tegen ze te blijven praten en met een hand contact met ze te houden bij het uitspoelen van het haar. Zij hebben hun ogen dicht en dus ben jij weg!
 
Loods ze er doorheen, vertel wat je gaat doen of doet en hoe ver je al bent. Heb veel begrip en geduld als het met je kind even niet willen lukken, en wees vooral niet zuinig in je complimenten als iets goed gaat. Haast en geïrriteerdheid zullen alleen maar averechts werken en zullen ook niet bijdragen aan het veilige gevoel bij een volgende badbeurt.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Kinderen, kapsels en haarverzorging