Badderen en haarwas perikelen bij kinderen

Jongetje in het bad
Foto: Dreamstime
Herken je dit? De hele dag hebben ze gespeeld, de waterverf of vingerverf kwam op tafel, letterlijk op tafel, en eigenlijk lijkt het er zelfs op dat er meer verf op het kindje dan op het papier is terecht gekomen, want onnadenkend krabden ze zich af en toe op hun hoofdjes of veegden over hun gezicht of liepen al zwaaiend met de kwast in het rond en raakten alles en iedereen die in de buurt was.
 
De koekkruimels hangen nog aan hun wangetjes en ze plakken aan alle kanten van het gemorste vruchtensapje. De wangetjes zijn rozerood van de inspanning, ze worden balorig en het gegeeuw is niet van de lucht. "In bad en na het eten naar bed!" zeg je uiteindelijk en ze sputteren heftig tegen, want ze zijn nog lang niet moe! En vies zijn ze ook niet!
 
Dit is een moment van de dag dat sommige kinderen, maar ook ouders, echt niet kunnen waarderen, hoe nodig het ook is en ze maken het je dan soms lastig, heel lastig. Maar het moet toch gebeuren. De snuitjes moeten schoon, alle viezigheid moet weer van die lieve kleine handjes, voetjes en lijfjes en ... de haartjes moeten gewassen.
 
Nu komt het op je vaardigheid aan, je moet soms alle registers open trekken en meegaan in hun wereld om het vooral maar voor elkaar te krijgen dat ze strakjes schoon en lekker ruikend in hun frisse pyjamaatjes naar dromenland gaan.
 
Elk kind heeft zo zijn fasen, gaat het een periode heel erg goed, dan kan er toch weer een tijd aanbreken waarin het de lol van dit alles niet kan inzien. Maar voorop staat dat je de situatie altijd kordaat en met een positieve instelling moet benaderen. Als jij kunt overdragen dat het allemaal best leuk kan zijn, zal jouw kind er misschien niet zo´n probleem van maken, of dit binnenkort doen.
 
Dit begint eigenlijk al als jouw kindje nog een baby is. In deze fase van het leven van je kindje leg je de basis voor de persoonlijke hygiëne van je kindje door het zich veilig te laten voelen terwijl jij het ondersteunend met je armen zachtjes door het water wiegt en tegelijkertijd op rustgevende toon tegen je kindje spreekt en er een spel van maakt.
 
Dit spel bouw je verder uit naarmate je kindje groter wordt. Speel hierbij in op onderwerpen die jouw kind aanspreken en betrek die bij het badproces. Al zal vele ouders dit wel redelijk lukken, het moeilijkst is toch het haren wassen. Omdat bij jonge kinderen de talgkliertjes nog niet volledig werken, zal het haar niet snel vet worden. In principe kun je volstaan met het één keer per week wassen van het haar en het de overige keren uit te spoelen. Is het haar erg vuil, dan kun je het een keertje extra wassen.
 
Stap één: een nat gezicht
 
Kinderen hebben een hekel aan water in hun ogen en zeep is al helemaal uit den boze. Toch kun je hier niet altijd aan ontkomen. Toen mijn zoontje eenmaal groot genoeg was voor het grote bad vond hij het enorm spannend en soms zelfs een beetje té. Daarom besloot ik er in het begin bij te stappen en het spel verder uit te breiden. Als ik het ook durfde, kon het toch niet eng zijn en het was veiliger want ik was er bij.
 
Ik leerde mijn zoontje al vrij snel zijn hoofd in zijn nek te doen, zodat ik zijn haar kon nat maken waarbij ik met mijn andere hand zijn gezicht bij zijn voorhoofd afschermde, maar direct daarna zette hij zijn hoofd rechtop, zodat het water alsnog in zijn ogen droop. Het gewrijf met zijn knuistjes was dan niet van de lucht en hij vond het vreselijk en hoestte en proestte. Dus bedacht ik een spel. Ik spoelde een lege shampoo fles goed om en liet die onder water vol lopen, en kneep er dan in zodat een fontein ontstond. Dat vond hij prachtig. Gespannen keek hij naar de fles onder water en wachtte af, dan spoot ik in zijn richting. Hij kreeg ook een fles en mocht het naar mij terug doen, waarbij ik natuurlijk overdreven reageerde als hij raak schoot.
 
En geloof me dat ik vaker geraakt werd dan hij. Met de flessen lieten we ook de bootjes in het bad varen en stuwden ze voort. Zo afgeleid en druk met zijn bootjes kon ik hem en af en toe ook zijn haren wassen, maar bleef het uitspoelen voorlopig nog een drama. Ook boekte ik veel succes met het gooien van kletsnatte washandjes naar elkaar toe of met het applaudisseren met mijn handen half onder water en zelfs bellen blazen met ons gezicht in het water. Nu waren we een hele stap verder.
 
Lees verder ...