Touwvlecht of gedraaide vlecht

Lang haar met een gedraaide vlecht
Foto: Shutterstock
Hoe een touwvlecht of gedraaide vlecht maken
 
Er zijn veel verschillende manieren om lang haar te vlechten en er is een klassieke en zeer populaire vlechtstijl die de onzichtbare vlecht of de Franse vlecht genoemd wordt. Maar er is een variant op de Franse vlecht die een leuke "wending" aan de klassieke look geeft. Deze wending op het klassieke plaatje vormt de touwvlecht of de gedraaide vlecht. Ik zal je uitleggen hoe je deze touwvlecht maakt.
 
Stap 1:
 
Je begint, zoals altijd, met schoon haar dat fris gewassen, van conditioner voorzien en handdoek droog is gemaakt of, als je dit liever hebt, droog is. Ik geef bij invlechten persoonlijk de voorkeur aan licht vochtig haar. Besproei het haar met een ontklittingsvloeistof of een conditioner die niet uitgespoeld hoeft te worden en kam het haar om eventuele klitten te verwijderen.
 
Kam het haar naar achteren en uit het gezicht. Neem vanaf het voorhoofd een groot driehoekig deel haar op, dat de hele breedte van het voorhoofd beslaat en eindigt bij de kruin. Dit vormt het uitgangspunt van de vlecht.
 
Het model bij deze demonstratie heeft krullend haar, waardoor het vlechten op meerdere vlakken gemakkelijker wordt. Als het haar waarmee je werkt zich niet gemakkelijk laat invlechten, voeg dan wat styling product toe (mousse, gel, versteviging, enz.) om wat meer structuur aan het haar toe te voegen en meer "grip" op het haar te krijgen.
 
Touwvlecht
 
Stap 2:
 
Verdeel de driehoek in drie gelijke strengen haar en houdt deze in de linker hand vast, waarbij de haarstrengen door de vingers apart gehouden worden. Begin te vlechten door de rechter haarstreng over de middelste haarstreng te brengen, welke nu door de rechterhand wordt overgenomen. De oorspronkelijke rechter haarstreng wordt hiermee automatisch middelste haarstreng.
 
Breng nu de linker haarstreng over deze nieuwe middelste haarstreng, waarmee nu deze haarstreng middelste haarstreng wordt. We hebben nu één complete vlechtcyclus voltooid en nemen het haar weer in de linkerhand, waarbij de strengen haar door de vingers apart gehouden worden, net als aan het begin.
 
Stap 3:
 
Maar nu komt "de draai". Terwijl je alle drie de haarstrengen in één hand houdt, maar je met de vlecht (of haarstreng) een halve slag, de onderkant komt nu boven. Neem de strengen haar opnieuw, afgescheiden door de vingers, in de hand, net als in het begin, maar nu liggen ze in omgekeerde volgorde.
 
Touwvlecht
 
Stap 4:
 
Ga verder met de vlecht en neem een strook haar op van de rechterkant van het hoofd en voeg dit bij de rechter haarstreng. Leg net als eerst de rechter haarstreng over de middelste haarstreng (midden wordt weer rechts) en neem alle haarstrengen apart over in de rechterhand.
 
Neem nu een strook haar op van de linkerkant van het hoofd en voeg dit bij de linker haarstreng. Leg deze streng weer over de nieuwe middelste haarstreng (midden wordt automatisch weer links), neem alle haarstrengen weer over in de linkerhand en draai de vlecht opnieuw een halve slag. Leg de strengen haar weer zo in je hand zodat je verder kunt gaan met vlechten.
 
Stap 5:
 
Herhaal stap 4 tot je bij het kuiltje in de nek bent aangeland. Je kunt de vlecht zo vast of zo los maken als je wilt door de spanning die je met je hand op het haar houdt aan te passen.
 
Stap 6:
 
Eenmaal bij het kuiltje in de nek aangekomen, kun je de vlecht af maken op elke wijze die je leuk vindt. Je kunt het haar in de nek bij elkaar nemen en met een klitvrij elastiekje of op andere creatieve wijze vast zetten of het los laten hangen. Of je gaat door met vlechten tot je het eind van het haar bereikt.
 
Touwvlecht
 
Voor de demonstratie ben ik bij de nek gestopt met vlechten, waarna ik het haar met een klitvrij elastiekje vastzette. Eenmaal klaar, kan de vlecht versierd worden met speldjes, linten, strikken, bloemen, enz. Haast niets is onmogelijk bij het versieren van een vlecht en zal verschillende accenten aan het haar en de stijl geven. Een andere mogelijkheid is de rest van het haar met een krultang te voorzien van kleine pijpenkrulletjes. Gebruik je fantasie en je zult talloze manieren kunnen bedenken om jouw look speciaal te maken.
 
De touwvlecht of gedraaide vlecht draagt bij tot een verzorgd uiterlijk met een goed zichtbare richelvormige verfraaiing in het midden van het hoofd. Dit model blijft goed zitten en is een uitstekende manier om lang haar te dragen bij velerlei activiteiten, zoals sporten, zwemmen en huishoudelijke activiteiten, maar geeft ook een extra tintje aan je uiterlijk wanneer je uit gaat.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér over het vlechten van haar