Het verwijderen van ongewenst haar (2)

Haar verwijderen met een laser
Foto: Shutterstock
Vorige pagina
 
Draadtechniek: De draadtechniek wordt van oudsher al toegepast in met Midden Oosten, en landen als India en Pakistan en wordt in het Arabisch "Khite" genoemd en in Egypte heet het "Fatlah". Het is een gebruik dat in dit gebied net zo gewoon is bij de opvoeding van meisjes als dat meisjes hier elkanders haar invlechten.
 
Het wordt uitgevoerd door een deskundige die één eind van het draad tussen de tanden houdt en het andere eind in de linkerhand. Het middendeel van de draad wordt gelust tussen de middelvinger en wijsvinger van de rechterhand. De deskundige gebruikt de lus en het draaien van de draad om enkele ongewenste haren in te klemmen en deze uit de huid te trekken.
 
Het kan toegepast worden op de wenkbrauwen en op ander gezichtshaar, maar het kan ook bijwerkingen hebben, waaronder folliculitis (bacterie infectie in de follikels), rood worden van de huid en veranderingen van het pigment in de huid. De behandeling is relatief goedkoop en het behandelde deel van de huid blijft ongeveer vier weken onthaard, maar het zal moeilijk zijn een dergelijke deskundige in onze omgeving te vinden.
 
Hetzelfde effect zou bereikt kunnen worden door gebruik te maken van een metalen veer die gebogen wordt en tegen de te verwijderen haren aan gehouden wordt. Door de veer iets naar zijn oorspronkelijke stand te laten terugkeren, worden de haartjes vastgeklemd. Door de veer van de huid af te draaien (rolbeweging) worden de haartjes uitgetrokken. Om hygiënische redenen en gevaar op infectie is het gebruiken van een simpele veer echter niet aan te bevelen. Er zijn bedrijven die op dit idee inspelen en een met de hand te bedienen stukje gereedschap hebben ontwikkeld die volgens dit principe werkt.
 
Draaiende epilator: De draaiende epilator gaat weer een stap verder en is een electrisch apparaatje dat op een scheerapparaat lijkt, met dat verschil dat het in plaats van de metalen mesjes werkt met kleine epileertangetjes, vaak in de vorm van schuin naar elkaar toe staande wieltjes die de haartjes inklemmen op het punt waar de wieltjes elkaar raken. Door het draaien van de wieltjes wordt het haartje een stukje mee naar boven genomen en vervolgens uitgetrokken. Het apparaatje werkt sneller dan eenvoudig epileren en is zeer geschikt voor de grotere oppervlakken zoals armen en benen.
 
De behandelde huid zal enkele dagen tot zelfs enkele weken onthaard blijven. Het kan moeilijk zijn de epilator op de achterzijde van de benen te gebruiken en de huid moet heel strak gehouden worden om inklemmen van de huid te voorkomen (knijpen). Door sommige vrouwen wordt het gebruik van een epilator als erg onaangenaam ervaren, in het bijzonder op gevoelige gebieden, anderen zweren erbij.
 
Permanent:
 
Er is een aantal manieren om haar permanent te verwijderen, al zijn ze niet allemaal even perfect. De kunde om haarfollikels te vernietigen zonder de omliggende huid te beschadigen is niet eenvoudig, zoals de gebruikte methoden zullen aantonen. Hieronder worden de meest effectieve methoden besproken.
 
Electrolyse: Electrolyse biedt mensen een permanente haarverwijdering, maar verlangt een degelijke training en vaardigheid om goed uitgevoerd te worden. Bij dit proces wordt een metalen sonde met de dikte van een haar in de follikel geschoven, waarna via de sonde een klein stroomstootje op de follikel toegediend wordt. Als gevolg zal de follikel beschadigd raken en zijn vermogen om een haar te laten groeien verliezen.
 
Electrolyse is op dit moment de meest effectieve methode om haar permanent te laten verwijderen, maar de behandeling kan erg duur en bovendien pijnlijk zijn, naast het feit dat het een langdurige behandeling is. Eerlijkheidshalve moet nog opgemerkt worden dat niet iedereen even goed op een electrolyse behandeling reageert.
 
Laser: Bij de laser methode wordt licht op een bepaalde golflengte naar de huid gestuurd, waarbij het zich richt op donkerdere gebieden (bijvoorbeeld het pigment in het haar). De pigmentencellen in de haarwortels kunnen rood licht erg goed absorberen. Door deze cellen met een zeer intense hoeveelheid rood licht te beschijnen, zullen ze zo warm worden, dat de haarzakjes verbranden, waardoor er geen nieuwe haren meer uit kunnen groeien. Het is niet voor iedereen geschikt.
 
De behandeling richt zich op pigment, dus bij mensen met een donkerdere huid of door de zon verbrande huid, zal ook deze huid ongewenst op de behandeling kunnen reageren en zal daarom op hen niet uitgevoerd worden. Ook de kleur van het haar is belangrijk. De haren zullen tijdens de behandeling de warmte dieper de huid in leiden, waardoor een beter resultaat ontstaat. Grijs, wit, blond of rood haar bevat geen of te weinig pigmentcellen, waardoor de laser zich onvoldoende kan richten.
 
Sommige mensen hebben gemeld na een aantal behandelingen langdurig of permanent van het ongewenste haar af te zijn. De behandeling wordt als veilig beschouwd en is erg nuttig voor het verwijderen van haar op grotere oppervlakken, maar niet iedereen ervaart de behandeling als prettig. Ook al wordt tijdens de behandeling de huid gekoeld, toch kunnen plaatsblaasjes ontstaan, welke zeer snel weer zullen verdwijnen. De procedure is kostbaar en zelfs de meest gunstige kandidaten (met bleke huid en donker haar) reageren niet altijd even gunstig op de behandeling.
 
Flitslamp: De flitslamp werkt in principe exact hetzelfde als de laser, met dat verschil dat het volle lichtspectrum (niet samenhangend) en de laag bereik infrarood straling wordt gefilterd om uitsluitend bepaalde golflengten door te laten. En ook hier melden mensen langdurig of permanent van het ongewenste haar af te zijn. Voor de selectie gelden dezelfde regels als bij laser behandeling.
 
Let op: Het volgende is louter informatief. Mocht je naar aanleiding van dit artikel een behandeling overwegen, doe dit dan UITSLUITEND in overleg met je arts.
 
Voorgeschreven orale geneesmiddelen: Er bestaan enkele op doktersvoorschrift verkrijgbare orale medicamenten die in staat zijn ongewenste haargroei op het lichaam te stoppen omdat ze hormoonblokkers zijn. Enkele voorbeelden van deze geneesmiddelen zijn Spironolactone, Finasteride, Flutamide, Cyproterone acetaat, Ketoconazole en Gonadotrophine. Al deze medicijnen hebben als doel om specifieke oorzaken voor de ongewenste haargroei aan te pakken en zijn niet bedoeld als algemeen hulpmiddel voor eenvoudige cosmetische haar correcties.
 
Ze kunnen alleen door een arts worden voorgeschreven en dienen onder strenge begeleiding gebruikt te worden. Sommige medicijnen kunnen ernstige bijwerkingen hebben. Het kan dan ook niet genoeg benadrukt worden dat het belangrijk is je ervan bewust te zijn dat deze middelen specifiek bedoeld zijn voor de behandeling van medisch vastgestelde gevallen van ongewenste haargroei en niet voor alledaagse cosmetische correcties of uit pure ijdelheid. Daar is een ongecontroleerde inname te riskant voor.
 
Voorgeschreven uitwendige geneesmiddelen: Wanneer een vrouw die last heeft van ongewenste haargroei een dokter bezoekt, dan zou hij of zij kunnen besluiten om Vaniqa voor te schrijven. Vaniqa is een crème dat eflornithine hydrochloride bevat. Eflornithine remt op onomkeerbare wijze het enzym ornithinedecarboxylase, dat in de haarfollikel is betrokken bij de aanmaak van de haarschacht. Recente studies hebben aangetoond dat het middel effectief is bij 58% van de vrouwen die het middel gebruikt hebben. Het is geen ontharingscrème, dus je zult het middel in combinatie met een sneller haarverwijderingsmiddel moeten gebruiken.
 
De resultaten worden meestal pas na twee maanden zichtbaar. Wanneer met de behandeling gestopt wordt, zullen de haren eveneens binnen twee maanden weer terugkeren. Het is van essentieel belang deze middelen enkel te gebruiken in overleg met je arts. Zeker voor zwangere en zogende vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden is het van belang eerst de arts te bezoeken.
 
Wees voorzichtig!
 
Wanneer je overweegt ongewenst haar te laten verwijderen, is het belangrijk dat je eerst een goede afweging maakt. Er is een overvloed aan methoden waarvan de makers zweren dat dit DE oplossing is, maar waarvan de methode gevaarlijk kan zijn of waarvan het resultaat twijfelachtig is. In deze laatste groep valt ook het elektrisch epileren, electrolyse zonder naaldje via de haarschacht (transdermal), electrolyse via de opperhuid (transcutaneous), foto-epilatoren, microgolven, vrij verkrijgbare uitwendige medicamenten, en voedings- en dieetsupplementen.
 
Doe je huiswerk en wees zorgvuldig! En kies pas daarna voor een methode die het best bij jouw persoonlijke situatie past en leg dit voor aan je arts.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér over ongewenste haargroei