Hoofdluis (2)

Luizenkam
Foto: Getty Images via Canva
Vorige pagina
 
Hoe controleer je haar op luizen en hoe verwijder je hoofdluis?
 
De eerste stap is dus de herkenning. Negeer de signalen en raadgevingen dan ook niet, maar controleer het haar van je kind (of van jezelf) de komende periode grondig. Met een beetje geluk is er niets aan de hand of ben je er vroegtijdig bij. Je kunt het haar controleren door het boven een witte doek grondig uit te kammen met een heel fijne kam, de netenkam, die je bij elke drogist of apotheek kunt kopen. Het kammen gaat gemakkelijker als het haar licht vochtig wordt gemaakt.
 
De tanden van deze kam staan zo dicht op elkaar, dat ze de neten van de haarschacht af kunnen schrapen en ook de ongenode gasten mee zullen nemen. Op de witte doek zullen alle ongerechtigheden die zich in je haar bevinden goed zichtbaar zijn. Kinderen zullen deze langdurige en arbeidsintensieve behandeling niet waarderen, leidt ze dan wat af met bijvoorbeeld een TV programma.
 
Heb je de pech dat zich inderdaad luizen en/of neten in het haar bevinden dan zijn er naast de genoemde kam bij de drogist en apotheek speciale shampoos of andere oplossingen verkrijgbaar om het probleem aan te pakken zonder dat direct de schaar in het mooie haar gezet hoeft te worden, hoewel menig langharig meisje nog steeds na een behandeling plots met een korter modelletje weer op school verschijnt. Sommige van deze middelen bevatten schadelijke pesticiden waar je rekening mee moet houden, vooral bij zeer jonge kinderen, bij zwangerschap en bij vrouwen die borstvoeding geven.
 
Ook kunnen sommige middelen allergische reacties geven. Informeer hier naar en lees altijd goed de bijsluiter. Deze middelen zullen niet altijd 100% oplossing van het probleem garanderen, want helaas raken luizen steeds meer resistent tegen deze middelen. Dit komt omdat de behandeling vaak niet precies wordt uitgevoerd met als gevolg dat de luizen steeds sterker worden. De eerder genoemde kam blijft het meest veilige en natuurlijke middel om van deze kwelling af te komen al is het veel arbeidsintensiever.
 
Behandelingen tegen luizen
Foto: Davizro/Getty Images via Canva
Zijn we nu van het probleem af?
 
Nee, het is fout te denken dat hiermee alles opgelost is. Want nu is het haar wel schoon, maar in huis kunnen ook zaken besmet geraakt zijn. Neem daarom de volgende extra maatregelen om kans op een nieuwe besmetting tot een minimum te beperken.
 
•  Behandel alle met luizen geïnfecteerde personen tegelijk.
 
•  Neten gaan door de behandeling met de shampoo of lotion dood, maar blijven wel aan de haren kleven. Wanneer je na de behandeling nog neten vindt, duidt dit niet persé op een nieuwe infectie.
 
•  Was al het beddengoed en kleding van de besmette persoon op minstens 60°C.
 
•  Stop kleding die u niet (op deze temperatuur) kunt wassen in plastic zakken en laat ze twee weken afgesloten staan. Luizen kunnen zonder gastheer maximaal 24 uur in leven blijven. Ook afgevallen neten zullen door gebrek aan warmte niet altijd uitkomen of door gebrek aan een eerste maaltijd niet overleven.
 
•  Ook harig speelgoed en knuffeldieren wassen of twee weken in een afgesloten plastic zak laten.
 
•  Stofzuig het huis extra grondig, ook gestoffeerde meubels en tapijten.
 
•  Vervang kammen en borstels of stop ze ook in de plastic zakken. Indien je de kammen en borstels met de lotion behandeld hebt en daarna met chloor reinigt, zal de chloor de werking van de lotion teniet doen.
 
•  Leer je kinderen geen kammen, borstels of haaraccessoires van anderen te gebruiken.
 
•  Hang in de besmettelijke periode jassen, sjaals en mutsen niet aan de kapstok, maar steek ze in plastic tassen om besmetting via kleding te voorkomen.
 
•  Houdt de nagels kort om verwonding door krabben te voorkomen.
 
Nogmaals, ik kan niet genoeg benadrukken dat deze raadgevingen op de voet gevolgd moeten worden om nieuwe besmettingen te voorkomen.
 
En bedenk, het is absoluut geen schande als jou of een lid van je gezin dit overkomt. Sterker nog, je doet er goed aan anderen uit je omgeving hiervan op de hoogte te stellen, zodat ook zij gepaste maatregelen kunnen nemen en jij de logeerpartij op je hoofd weer snel kunt vergeten. Het is vervelend als het je overkomt, maar het heeft niets met hygiëne te maken, een luis voelt zich juist het prettigst op schoon haar. Al zou ik liever een ander compliment voor mijn goede haarverzorging krijgen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Kapsels voor kinderen
 
Menselijk haar en vlooien