Vliegtuigreizen en statisch haar

Vrouw met statisch haar
 
Vraag: Er zit altijd elektriciteit op mijn haar als ik met het vliegtuig reis. Mijn haar ziet er verschrikkelijk uit als ik op mijn bestemming aankom, en ik haat dit. Wat veroorzaakt statische elektriciteit tijdens het vliegen? Wat kan ik als vrouw doen om dit vervelende statische haar te vermijden? Mijn haar is steil en iets langer dan schouderlengte.
 
Antwoord: Reizen per vliegtuig kan inderdaad leiden tot een ongewenste kennismaking met statische elektriciteit, en het kan erg frustrerend zijn als het ons haar er verschrikkelijk uit laat zien bij aankomst op onze bestemming. Statisch haar is voornamelijk het gevolg van de lage luchtvochtigheid in de vliegtuigcabine, wat kan leiden tot een accumulatie van de gevreesde statische elektriciteit.
 
Vliegtuigen handhaven doorgaans lage luchtvochtigheidsniveaus. Dit is beter voor het comfort van de passagiers, maar deze droge omgeving is ook ideaal voor de opbouw van statische elektriciteit. De droge lucht heeft de neiging om vocht aan zowel ons haar als onze huid te onttrekken, waardoor ze gevoeliger worden voor statische elektriciteit. De wrijving tussen je haar en materialen zoals vliegtuigstoelen of hoofdsteunen kan ook leiden tot een accumulatie van elektrische lading.
 
Als de lucht in het vliegtuig droog is, kan dit een onbalans van elektronen op het oppervlak van je haar veroorzaken. Als gevolg hiervan worden individuele haren geladen en stoten ze elkaar af, wat het pluizige en onhandelbare statisch haar veroorzaakt. Dit is vooral merkbaar bij mensen met steil haar, zoals jij, omdat de afzonderlijke haarstrengen duidelijker zichtbaar uitsteken wanneer ze aangetast zijn door statische elektriciteit.
 
Om dit probleem te vermijden en je haar er ondanks de uitdagingen van een vliegtuigreis toch goed uit te laten zien, kunnen enkele haarverzorgingsstrategieŽn een aanzienlijk verschil maken. Overweeg om vůůr je vlucht een hydraterende conditioner te gebruiken om het effect van de lage luchtvochtigheid te beperken. Ook kan het aanbrengen van een leave-in conditioner of een lichte haarolie een extra laag vocht aanbrengen, waardoor de kans op statische opbouw wordt verminderd.
 
Vliegtuig
 
Het meenemen van een klein formaat antistatische spray in je handtas is ook een goed idee. Deze sprays bevatten doorgaans ingrediŽnten die de statische lading neutraliseren, waardoor je snel een oplossing hebt voor die momenten waarop je haar halverwege de vlucht of bij aankomst begint te rebelleren. Deze spray maakt je haar beter beheersbaar en help om het er gladder te doen uitzien.
 
Kapsels die potentiŽle wrijving en blootstelling van individuele haarstrengen aan oppervlakken die statische elektriciteit veroorzaken beperken, helpen ook. Kies voor knotjes, paardenstaarten of vlechten die de haarstrengen dicht bij elkaar houden, waardoor de kans op statische elektriciteit wordt verminderd. Deze kapsels maken het ook onmogelijk voor individuele haarstrengen om te rebelleren wanneer ze worden aangetast door statische elektriciteit.
 
Het is raadzaam om tijdens de vlucht overmatig borstelen van het haar te vermijden, want dit kan bijdragen aan de opbouw van statische elektriciteit. Kies in plaats daarvan voor een kam met wijde tanden om je haar voorzichtig te ontklitten indien nodig. Als je toch een borstel moet gebruiken, kies dan voor een borstel met natuurlijke haren zoals bijvoorbeeld zwijnenhaar.
 
Gedurende je vliegreis voldoende gehydrateerd blijven is niet alleen gunstig voor je algehele welzijn, maar kan ook indirect bijdragen aan een betere vochtbalans in je haar. Drink daarom voldoende water. Vermijd overmatig gebruik van cafeÔne of alcohol, want ze dragen bij tot uitdroging.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Vliegreizen en vet haar