Vervanging van een uitgevallen haar

Grafische voorstelling van haargroei
Afbeelding: Depositphotos
Vraag: Hallo, ik hou van uw site en surf er vaak naar. Ik hoop dat u mijn vraag kan beantwoorden. In maart verloor ik veel haar door ijzertekort en dit haar is nog niet terug gegroeid. Nu valt mijn haar uit omdat het herfst is (wat normaal is bij mij), maar door mijn vorige haarverlies ziet mijn haar er nu veel dunner uit.
 
Mijn vraag is: eens een haartje uitgevallen is (onder normale omstandigheden), hoelang duurt het dan vooraleer het vervangen wordt en doorheen de hoofdhuid komt?

 
Antwoord: Onder normale omstandigheden maakt elke haarfollikel drie fases door in de groeicyclus van het haar. De anagene fase is de fase waarin het nieuwe haar begint te groeien en dit aan een tempo van ongeveer 1,2 cm per maand. Bij de gemiddelde persoon zijn 90% van de haren op een gegeven moment in de anagene fase. Deze fase duurt ongeveer 3 tot 5 jaar, maar bij sommige mensen kan die wel 10 jaar duren.
 
De catagene fase is een korte fase die de anagene fase opvolgt: nu stopt de haargroei in de follikel. Het haar komt los en het worteluiteinde krimpt. Dit duurt gewoonlijk één tot twee weken en daarna begint de haarfollikel aan een rustfase. In een normale situatie is 1% van het haar op een bepaald ogenblik in de catagene fase.
 
De telogene fase is de rustfase van het haar. Het haar dat stopte met groeien in de catagene fase kan uitvallen tijdens deze fase of kan op zijn plaats blijven tot de volgende anagene fase, wanneer nieuw haar het uit de hoofdhuid duwt. Gewoonlijk zit ongeveer 10% van het haar in de telogene fase op een gegeven ogenblik en deze fase duurt van drie tot zes maanden. Van zodra de telogene fase beëindigd is, begint de follikel opnieuw aan de anagene fase.
 
In uw geval is de dokter het best geplaatst om u te vertellen hoelang u zult moeten wachten om terugkeer van uw haar te zien.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér vragen over haar