Luizen en haar knippen

Lang haar controleren op luizen
Foto: Bigstock
Vraag: Waarom wil een kapper uw haar niet knippen wanneer u luizen hebt? Er is een hoofdluisepidemie in de school van mijn dochter. Ze heeft luizen en na enkele dagen ontdekte ik ook luizen in mijn eigen haar!
 
Mijn dochter wil haar haar niet laten knippen, maar ik besliste om mijn lange haar wťl te laten knippen en voor super kort te gaan. Ik belde mijn kapster voor een afspraak, maar ze zei dat ze mijn haar niet kan knippen zolang ik luizen heb.

 
Antwoord: Luizen zijn erg besmettelijk. Dit is waarschijnlijk de reden waarom uw dochter in de eerste plaats luizen kreeg. Luizenplagen zijn bijzonder vaak voorkomend in scholen omdat kinderen dicht bij elkaar zitten en spelen, wat betekent dat een luizenepidemie erg snel uitbreidt in een schoolomgeving. Heel wat scholen zenden de kinderen ook naar huis wanneer ontdekt wordt dat ze luizen hebben, in een poging om een luizenplaag te voorkomen.
 
Een kapsalon is zelfs nog vatbaarder voor een luizenplaag, want honderden mensen laten er wekelijks hun haar behandelen. Wanneer iemand met luizen het kapsalon bezoekt, dan zullen letterlijk alle borstels, handdoeken, stoelen, wasbakken, scharen, kammen en zelfs de handen van de kappers die in contact komen met het haar besmet worden. Dit is potentieel een enorm probleem en kan een verlammend effect hebben op de handel en wandel van een kapsalon.
 
Wanneer een klant en haar kinderen in een lokaal kapsalon besmet raken met luizen, dan kunt u zich de grote schaal van beschadiging inbeelden die zal gedaan worden aan de professionele reputatie van het salon en ook aan alle kappers die werken voor het salon! In een notendop is dit de reden waarom uw kapster uw haar niet wil aanraken wanneer u nog luizen hebt en gelijk heeft zij.
 
Het is uw recht als klant van een salon om uw haar te laten knippen in een veilige en zuivere omgeving wanneer u daarvoor betaalt. Dus is het uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de kapper om zijn best te doen om alle factoren te elimineren die dit recht van de klant zouden kunnen in gevaar brengen.
 
U zou dezelfde hoffelijkheid van de kapper verwachten als u zich aan de andere kant van het spectrum van dit scenario bevond. Dus zorgt u er best voor dat u de luizen kwijtraakt vooraleer u naar het kapsalon gaat. Er bestaan veel manieren om luizen kwijt te raken, zoals speciale shampoos, huismiddeltjes en chemicaliŽn.
 
U kunt zelfs uw kapster vragen om advies, want zo zal ze zeker zijn dat u het probleem aanpakt en bijgevolg zal ze niet zenuwachtig hoeven te zijn wanneer u een afspraak maakt nadat u van de luizen verlost bent.
 
©kapsels.net
 
Lees ook:
 
Lang haar en luizen
 
Menselijk haar en vlooien