Impact van een make-over

Een kind dat de paardenstaart van zijn moeder kam
Foto: Robert Kneschke/Canva
Vraag: Ik droom er al jaren van om mijn haar eens helemaal kort te laten knippen in een pixiesnit. Ik heb lang getwijfeld, maar ik denk dat ik er eindelijk helemaal klaar voor ben. Mijn man staat er ook volledig achter en heeft er geen probleem mee als ik mijn lange haar afknip. Momenteel reikt mijn haar tot ver onder mijn schouders.
 
Ik heb echter ťťn groot probleem, of laten we het een onbekende factor noemen. Ik heb een vijfjarig zoontje. Hoe zal hij reageren op mijn plotselinge make-over? Het verontrust me. Zijn moeder zal er plotseling compleet anders uitzien. Hoe reageren kinderen doorgaans op een ingrijpende make-over van hun moeder?

 
Antwoord: Er komen heel wat emoties en overwegingen kijken bij ingrijpende beslissingen over je haar, vooral bij een drastische verandering van lang naar helemaal kort. Hoewel het spannend is om van look te veranderen, kan de vraag hoe je vijfjarig zoontje zal reageren op deze drastische en plotselinge make-over je zorgen baren. Zijn perceptie van wie zijn moeder is en hoe ze eruitziet, is diep geworteld in het beeld waaraan hij gewend is, en het veranderen van dat beeld kan verwarrend voor hem zijn.
 
Het is goed om te horen dat je man de make-over helemaal ziet zitten, wat ongetwijfeld je transformatie van lang naar kort haar leuker zal maken. De psychologische impact van een plotselinge en drastische make-over op een kind is echter moeilijk te voorspellen, aangezien hun begrip van identiteit nog in volle ontwikkeling is. Ik kan niet inschatten hoe je zoon zal reageren, maar ik kan je wel een paar tips en ideeŽn geven.
 
Een drastische verandering in uiterlijk kan verwarring of zelfs angst veroorzaken bij een kind. Kinderen vormen vaak sterke banden met de visuele representaties van hun dierbaren, vooral hun ouders. Elke plotselinge wijziging van deze herkenbaarheid kan een scala aan emoties en reacties teweegbrengen en het is belangrijk om hier begripvol mee om te gaan. Onthoud echter ook dat kinderen een soms verrassend groot aanpassingsvermogen hebben en hun reacties erg verschillend kunnen zijn.
 
Het betrekken van je zoontje bij het knipproces zou een goede strategie kunnen zijn. Door hem mee te nemen naar de kapsalon maak je de ervaring niet alleen inclusiever, maar demystificeer je ook je transformatie van lang naar kort haar. Hem er deel van laten uitmaken, misschien door hem een klein rolletje te geven, zoals het knippen van een deel van je haar, maakt het evenement tot een positieve herinnering die hij samen met jou beleefde. Hem getuige laten zijn van het knipproces en hem er intens bij betrekken kan voor hem de hele ervaring plezierig en minder intimiderend maken.
 
Moeder en kind die plezier hebben terwijl ze met haar haar spelen
Foto: Robert Kneschke/Canva
Communicatie is belangrijk om hem voor te bereiden op de verandering van je look. Geef hem het gevoel dat hij betrokken is bij het besluitvormingsproces en laat foto's zien van de pixiesnitten die je in gedachten hebt. Leg op een aan zijn leeftijd aangepaste manier uit wat de motivatie is achter het afknippen van je lange haar. Misschien kunnen jullie samen wat plezier hebben en een haarsimulator-app gebruiken om de pixiesnit op een foto van jezelf te visualiseren. Dan heeft hij reeds een idee van hoe zijn mama er binnenkort zal uitzien. Een open dialoog over je nieuwe look die eraan komt, kan veel zorgen vermijden.
 
Benader de knipbeurt op een luchtige manier, lach en zorg voor een opgewekte sfeer. Misschien is een feestje achteraf met jullie drietjes om je nieuw kapsel te vieren een goed idee. Zorg ook voor een sfeer waarin je zoon zich op zijn gemak voelt om zijn gedachten en emoties over de verandering te uiten. Verzeker hem ervan dat je nog steeds dezelfde liefhebbende moeder bent, ongeacht je kapsel.
 
Bereid je voor op verschillende mogelijke scenarios. Kinderen kunnen op erg diverse manieren reageren op ingrijpende veranderingen, en het is belangrijk om steeds geduldig en begripvol te zijn. Onthoud dat kinderen zich vaak spiegelen aan de emoties van hun ouders, dus kan de positieve houding en het enthousiasme van jou en je man over je nieuwe look de perceptie van je zoontje sterk beÔnvloeden. Met de juiste mix van communicatie, betrokkenheid en positiviteit kan de lang-naar-kort-haar-make-over een gedeeld avontuur worden in plaats van iets om je zorgen over te maken.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Knipbeurten en neurotransmitters
 
Wat zegt de haarlengte van een vrouw over haar karaktereigenschappen?